Funny Games

1 t. 49 min.
15 år
Funny Games

Regissør Michael Haneke og arthaus har jubileum i år; Haneke fylte nylig 80 år og arthaus har 30-årsjubileum. Dette må feires!

Vega skal i samarbeid med arthaus vise noen høydepunkter fra Hanekes filmkarriere de kommende ukene. Høydepunktene består av:
Bennys video (1992)
Funny Games (1997)
Skjult (2005)
Det hvite båndet (2009)
Amour (2012)

Alle filmene vises med engelske undertekster. Dette er en perfekt mulighet til å se seg opp og bli kjent med filmografien til Haneke, eller ha et etterlengtet gjensyn med filmene på det store lerretet. Vil du se mer, finner du hele filmografien på Vega Hjemmekino.

Om filmen:

En het sommerdag i et ferieparadis ved en vakker innsjø. Familien Schober installerer seg i sitt romslige sommerhus og forbereder seg på deilige dager bak trygge gjerder og en solid, låst port. Men det er noen i nærheten som har andre planer. To hvitkledde og særs veloppdragne gutter banker på hos familien Schober og vil låne noen egg. Hvordan kom de gjennom porten?

Guttene er kledd i hvitt, som om de var klare for seiling eller golf og de har hvite hansker på. Men en av dem er redd for hunder, og eggene knuser. Spillet er igang. Snart forvandles luksusvillaen til en nådeløs utryddelsesleir uten fluktmuligheter. Er det lov å jukse? Å lyve? Hvem bestemmer spillets regler? Kanskje alt menneskelig samvær bare er et spill? Kanskje livet, døden, frelse og straff er biter i et gigantisk veddemål som enkeltmennesket bare fatter en brøkdel av?

De to hvitkledde guttene bærer apostlenes navn - Peter og Paul, men de henvender seg også til hverandre som TV-slavene Beavis og Butthead, eller tegnefilmfigurene Tom & Jerry. Er de lekelystne og nådeløse silkeramp, vanvittige psykopater, religiøse fanatikere eller rett og slett hevnende engler?

Om regissøren:

Michael Haneke regnes som en av vår tids viktigste filmskapere. Han ble født i München i 1942, men vokste opp og bor fremdeles sør for Wien i Østerrike. Etter en rekke TV-produksjoner laget han i 1989 sin spillefilmdebut DET SJUENDE KONTINENTET. Gjennom 1990-tallet vakte han oppsikt med filmer som BENNYS VIDEO (1992) og FUNNY GAMES (1997). For PIANOLÆRERINNEN (2001) mottok han juryens pris på Cannes filmfestival. Fire år senere fikk han sin største suksess med filmen SKJULT. I 2009 vant DET HVITE BÅNDET Gullpalmen i Cannes og ble en stor suksess på kinoer over hele Europa. Med AMOUR har Haneke havnet i det eksklusive selskapet av fem regissører som har vunnet Gullpalmen i Cannes to ganger.

Vega <3 Haneke
Spilletid
1 t. 49 min.
Språk
Tysk
Regi
Michael Haneke
Skuespillere
Arno Frisch, Susanne Lothar, Christoph Bantzer, Wolfgang Glück, Ulrich Mühe, Frank Giering, Stefan Clapczynski, Doris Kunstmann
Foto
Jürgen Jürges
Manus
Michael Haneke
Nasjonalitet
Østerrike
Produksjonsår
1997
Aldersgrense
15 år