Decision to Leave

Drama / Romantikk / Thriller
2 t. 18 min.
12 år
Decision to Leave

«Decision to Leave er en intrikat og delikat romantisk noir, åpenbart inspirert av Alfred Hitchcock, så virtuost regissert at de andre auteurene i hovedkonkurransen nærmest fremstår «unge og lovende» i sammenligning.»

- Montages

En erfaren fjellklatrer faller i døden, er det et uhell eller står noen bak dødsfallet? Etterforsker Hae-joon begynner raskt å mistenke den avdødes kone Seo-rae, som virker tilsynelatende lite preget av hendelsen. Hae-joon begraver seg i saken for å unnslippe sine egne problemer, samtidig som han blir mer og mer fascinert av Seo-rae.

Decision to Leave er en fremragende thriller, signert Oldboy og Kammerpiken-regissør, Park Chan-wook. Bedrageri og begjær vikles intrikat sammen, og Chan-wook imponerer nok en gang med kreativitet, lekenhet og uventede vendinger. Park Chan-wook mottok prisen for beste regi på filmfestivalen i Cannes.

Film fra Sør om filmen:

Med prisen for beste regi og utropt som filmkritikernes favoritt på årets filmfestival i Cannes, er det en stor glede for oss å ønske mesterregissøren tilbake med en klassisk film noir-thriller i beste Hitchcock stil.

Hae-jun (Park Hae-il) er en erfaren etterforsker fra Busan som blir satt til å etterforske et mystisk dødsfall der en mann tilsynelatende har falt ned fra et fjell. Omstendighetene er uklare, og mannens kinesiske hustru Seo-rae (Tai Wei) innkalles til avhør som mistenkt i saken. Er det en tragisk ulykke, et selvmord eller et mord? Allerede i avhøret med Seo-rae merker etterforskeren en krypende attraksjon mot den mistenkte, og det som følger blir en filmatisk godtepose med en mystisk femme fatale i sentrum. Fort handler det ikke lenger om å løse saken for etterforskeren, men om å komme seg så tett innpå en kvinne han er hodestups forelsket i som mulig. Om dette er spesielt smart må du se filmen for å finne ut av.

«Jeg lager bare kommersielle filmer», har regissøren selv uttalt etter at hele kritikerkorpset i Cannes utropte filmen til et mesterverk. Kanskje var dette for å minne den vanlige publikummer om at man ikke trenger å være filmnerd for å kose seg med dette visuelle fyrverkeriet av en film. Samtidig hviler han på den klassiske noir-sjangeren, og krever et årvåkent publikum for å fange opp nyansene i fortellingen. Du deltar i oppdagelsen av, og løsningen på mordmysteriet, og legger merke til mange små detaljer som er med på å kaste lys over det som har skjedd. Skuespillerprestasjonene står til en innertier, ikke minst den kinesiske skuespilleren Tai Wei, som har alle de riktige kvalitetene og utstrålingen til en klassisk femme fatale.

- Lasse Skagen

Om regissøren:

Park Chan-Wook er en av verdens mest anerkjente, nålevende regissører, og har en allsidig filmografi som blant annet inkluderer Oldboy (2003) Kammerpiken(2016). Han har regissert en lang rekke visuelt spektakulære og drivende filmer, og fikk et gjennombrudd med Joint Security Area (2000) og nådde ut til et enda bredere publikum med Oldboy. Tematisk er hevn ofte en sentral drivkraft i mange av hans karakterer, og med en allsidig filmografi som inneholder både langfilm. Decision to Leave er hans nyeste spillefilm og hadde premiere på filmfestivalen i Cannes tidligere i år.

a person sitting in front of a television screen
Spilletid
2 t. 18 min.
OriginalTittel
Heojil kyolshim
Språk
Koreansk
Regi
Park Chan-wook
Skuespillere
Tang Wei, Lee Jung-hyun, Go Kyung-pyo, Jung Yi-seo, Park Yong-woo, Park Hae-il
Foto
Kim Ji-yong
Manus
Park Chan-wook, Chung Seo-kyung
Nasjonalitet
Sør-Korea
Produksjonsår
2022
Aldersgrense
12 år