Olfas døtre

Dokumentar
1 t. 47 min.
12 år
En eldre og to yngre kvinner i svart ser mot oss

Gjennom kreativ lek med dokumentarformen tar Olfas døtre oss med på en utforskende reise gjennom en families utfordringer. Filmen hadde premiere i hovedkonkurransen ved Cannes filmfestival, og har videre fått med seg en Oscar-nominasjon for beste dokumentarfilm, i tillegg til prisen for Beste dokumentar under både den franske César-prisen og Independent Spirit Awards.

18. april 17:30: Velkommen til førpremiere på Olfas døtre, i samarbeid med Oslo kvinnesaksforening og IAWRT Norge. Etter visningen blir det en samtale med Seyran Khalili, som skal fortelle om sitt arbeid med unge mennesker i fare for radikalisering. (Les mer under)

Portrett av Sigurd Falkenberg Mikkelsen

22. april 18:30: Sigurd Falkenberg Mikkelsen, utenrikssjef i NRK og tidligere midtøstenkorrespondent holder innledning til filmen om Tunisias politiske utvikling etter Den arabiske våren, som setter hendelsene i filmen i kontekst.

I 2016 ble tunisiske Olfa Hamrouni internasjonalt kjent da hun snakket offentlig om radikaliseringen av to av sine fire døtre, som begge forlot hjemlandet for å slutte seg til den islamske staten i Libya. Olfa kritiserte i harde ordelag den tunisiske regjeringen for ikke å ha gjort mer for å hindre døtrene i å dra. 

Portrettbilde av Seyran Khalili

Etter visningen 18. april vil Seyran Khalili fortelle om sitt arbeid med unge mennesker i fare for radikalisering, og hvordan hun sammen med dem stiller spørsmålet: Hvordan ønsker vi å leve? I møte med de unge bidrar hun med trening og felles refleksjon for meningsfull deltakelse i samfunnet.

- Det er så mye verdi i å møtes i en god samtale, sier Seyran Khalili. Med spesialisering innen organisasjonspsykologi, har hun dedikert store deler av sin karriere til å forebygge radikalisering og skape sosial rettferdighet for unge i Europa. Hun er en engasjert talsperson for interreligiøs dialog og sikkerhet på både europeisk og globalt nivå. Som leder for den nordiske avdelingen av New Women Connectors, fremmer hun aktivt meningsfull migrantdeltakelse for et mer inkluderende samfunn.

Historien om Olfa blir fortalt på en unik måte av regissør Kaouther Ben Hania. To profesjonelle skuespillere fyller tomrommet etter de forsvunne døtrene, og bidrar til å utforske traumene familien har gjennomgått. Ben Hanias tilnærming utfordrer tradisjonelle dokumentarfilmgrenser, og Olfas døtre blir et kunstverk som sømløst fletter sammen rekonstruerte scener med hjerteskjærende intervjuer. Filmen lar oss møte karismatiske og standhaftige kvinner som gjennom latter og tårer viser hvilken styrke som bor i dem.

Visningen er i samarbeid med Oslo kvinnesaksforening og IAWRT Norge – den norske avdelingen av The International Association of Women in Radio & Television.

***

Distributøren om filmen:

Denne gripende dokumentaren må oppleves på kino! Etter en streng oppvekst, har to av Olfas fire døtre blitt radikalisert og forlatt hjemlandet. Igjen står en splittet familie. Ved å gjenoppleve sin egen historie, forsøker de å forsone seg med nåtiden.

OLFAS DØTRE er en beretning full av håp, livslyst og energi, samtidig som den utforsker familiens tap og fortvilelse. Gjennom deres øyne ser vi kampen for å forstå hva som førte til at to unge jenter tok slik et rystende valg i livet, men også familien står igjen med strak rygg tross sin bagasje.

Regissør Kaouther Ben Hania blander intervjuer fra virkeligheten med rekonstruksjoner, og inviterer oss inn i familiens indre liv på en innovativ og svært engasjerende måte. Alt føles nært og levende, godt hjulpet av et strålende ensemble med skuespillere, og mennesker som deler av sine ekte liv.

Filmen har allerede blitt internasjonalt anerkjent, blant annet fra hovedkonkurransen ved Cannes filmfestival, en Oscar-nominasjon for beste dokumentarfilm, og seier i kategorien Beste dokumentar under både César Awards og Independent Spirit Awards.

Spilletid
1 t. 47 min.
OriginalTittel
Les filles d'Olfa
Språk
Arabisk, Fransk, Engelsk
Regi
Kaouther Ben Hania
Medvirkende
Eya Chikhaoui, Tayssir Chikhaoui, Zine El-Abidine Ben Ali, Olfa Hamrouni, Nour Karoui, Majd Mastoura
Foto
Farouk Laâridh
Manus
Kaouther Ben Hania
Nasjonalitet
Tunisia, Saudi Arabia, Kypros, Frankrike, Tyskland
Produksjonsår
2023
Aldersgrense
12 år