En vakker morgen

Drama
1 t. 48 min.
12 år
En vakker morgen

Léa Seydoux leverer en av sine beste rolletolkninger i nok en nydelig film fra Bergman Island-regissør Mia Hansen-Løve.

Som en vår tids Éric Rohmer har Mia Hansen-Løve de siste femten årene markert seg som Frankrikes mest finstemte skuespillerinstruktør. En Hansen-Løve film byr alltid på autentiske situasjoner som viser hvordan vi mennesker faktisk interagerer med hverandre, både i medgang og når livet butter imot. One Fine Morning er en av hennes beste filmer til nå, og Léa Seydoux gjør en av sine aller mest gripende rolleprestasjoner i rollen som alenemoren og tolken Sandra. Filmen vant Europa Cinemas Label-pris for Beste europeiske film under årets filmfestival i Cannes. (Programsjef på Vega, Truls Foss, satt i juryen, og var med på å gi prisen til filmen.)

Siden mannen hennes døde, har Sandra stort sett konsentrert seg om jobben og datteren på ti år. I løpet av kort tid skjer det store forandringer i livet hennes. Parallelt med at hennes far, den forhenværende og høyt respekterte filosofiprofessoren Georg blir stadig dårligere av en Alzheimer-aktig sykdom innleder hun et forhold med den gifte Clément. Der forholdet til den en gang så ressurssterke faren svinner hen og etter hvert i all hovedsak dreier seg om å gi ham en verdig slutt på livet på et anstendig pleiehjem, utvikler forholdet til Clément seg sakte, men sikkert til noe som kan bli både sterkt og varig.

Fransk-danske Mia Hansen-Løve (f. 1981) startet sin karriere i filmbransjen som skuespiller før 2004 da hun debuterte som regissør med spillefilmen All Is Forgiven i 2007. Hun har regissert to kortfilmer og åtte spillefilmer, hvor Eden(2014), Dagen i morgen (2016) og Bergman Island (2021) må regnes blant høydepunktene så langt.

(Omtale: Jon Sæter/ Oslo Pix)

a man holding a baby
Spilletid
1 t. 48 min.
OriginalTittel
Un beau matin (2022)
Språk
Fransk
Regi
Mia Hansen-Løve
Skuespillere
Pascal Greggory, Nicole Garcia, Melvil Poupaud, Léa Seydoux
Foto
Denis Lenoir
Manus
Mia Hansen-Løve
Nasjonalitet
Frankrike
Produksjonsår
2022
Aldersgrense
12 år