Persona

Drama
1 t. 25 min.
VEGA UNG Film presenterer: Persona

Vega Ung Film presenterer Ingmar Bergmans PERSONA.

Bergman hadde allerede storstatus blant europeiske filmentusiaster på midten av sekstitallet, da han gikk i gang med innspillingen av Persona. Med filmen Persona etterlot han seg nok en klassiker som hadde Bibi Andersson og Liv Ullmann i hovedrollene.

En ung sykepleierske, Alma , får i ansvar å pleie Elisabeth Vogler, en skuespillerinne som framstår ved god helse på mange måter, men som plutselig har blitt ute av stand til å snakke. Etter hvert som Alma blir kjent med Elisabeth, merker Alma at hun forvandles og blir mer lik skuespillerinnen.

Persona er karakterfokusert og eksperimentell. Om ikke den eneste, regnes filmen som en av de mere kunstneriske eksperimentene til Bergman som skrivende regissør. Filmen dykker inn i esoteriske studier og drar indirekte paralleller til identitetspsykologi, men uten å miste kontakt med det hverdagslige og dypt menneskelige.

Vega Ung Film (VUF) er en kuratorgruppe for filminteresserte ungdommer mellom 16 og 25 år. Gruppen har ansvar for sitt eget program som vises her på Vega og er et gratistilbud for ungdom. Medlemskap i filmklubben for de som ikke er med i kuratorgruppen er 25kr og det kommer i tillegg 25kr avgift for billett til filmvisningene som er i regi av VUF.

Spilletid
1 t. 25 min.
Språk
Svensk
Regi
Ingmar Bergman
Skuespillere
Gunnar Björnstrand, Bibi Andersson, Margaretha Krook, Jörgen Lindström, Liv Ullmann
Foto
Sven Nykvist, Anders Bodin
Manus
Ingmar Bergman
Nasjonalitet
Sverige
Produksjonsår
1966