Tårnet

Animasjon
1 t. 16 min.
9 år
Visit Vestbredden, Arabiske filmdager og Vega Scene viser animasjonsfilmen Tårnet

Under solidaritetsfestivalen Visit Vestbredden viser Vega Scene, i samarbeid med Arabiske Filmdager, TÅRNET av Mats Grorud.

Tårnet handler om Wardi, en elleve år gammel jente som er fjerde generasjons flyktning fra Palestina. Familiens hus er et tårn i en flyktningleir i Libanon, der hver generasjon bygger på en etasje.

Wardis oldefar Sidi har bodd i leiren siden han flyktet fra sitt hjem i 1948. Nå er han døende, men har hele livet holdt fast ved drømmen om å flytte tilbake, og bærer nøkkelen til huset der hjemme som en amulett rundt halsen.

Når Wardi begynner å lete seg gjennom familiehistorien for å forstå mer av oldefarens tapte håp, får hun for første gang høre om al-Nakba eller «katastrofen», fordrivelsen fra det som var Palestina.

Tårnet er basert på ekte historier fra intervjuer, samtaler og observasjoner gjort av regissør og manusforfatter Mats Grorud da han bodde i en flyktningleir i Beirut. Den kombinerer dukkeanimasjon og 2D-animasjon for å gi liv til det som er blitt en rørende og engasjerende fortelling.

Mats Grorud er en norsk regissør og animatør, utdannet ved Høgskolen i Volda i tillegg til studier utenlands. Han har tidligere regissert kortfilmene JuleNilssen og Min bestemor Beijing. Grorud driver sitt eget animasjonsbyrå Nubbsjangs Productions. Tårnet hadde premiere under den prestisjetunge internasjonale animasjonsfestivalen Annecy i sommer.

(Omtale fra Film fra Sør)

---

Solidaritetsfestivalen Visit Vestbredden kulturelt “okkuperer” området fra Eventyrbrua til Vega Scene og Hausmania, med feiring av palestinsk kultur — lørdagen nærmest Nakba-dagen. Det blir blant annet palestinsk mat, musikk fra kjente palestinske og politiske artister, kunst- og fotoutstillinger, teater, film, stands og informasjon, og aktiviteter for alle aldre som graffiti-workshop, drageflyvning-verksted, ansiktsmaling, og plakatverksted. Midt i festivalprogrammet stenges festivalområdet i solidarisk “streik" for å sette fokus på demonstrasjonen foran Stortinget med følgende demonstrasjonstog tilbake til Vestbredden.

Se hele programmet HER.


Visit Vestbredden har to hovedmål: å feire og fremme den mangfoldige og fargerike palestinske kulturen, og å kjempe for politisk endring og ansvarliggjørelse i Norge. Festivalen fremmer kulturell aktivisme og støtter palestinske og andre stemmer som kjemper for rettferdighet. Kunst og kultur kan utfordre destruktive narrativ og skape endring, og gi stemme til dem som ellers ikke blir hørt eller misrepresentert.
Som en solidarisk bevegelse står vi sammen, store og små, for å minnes 75 år siden Nakba og for å hedre palestinsk kultur og motstand.

Spilletid
1 t. 16 min.
OriginalTittel
The Tower
Språk
Norsk
Regi
Mats Grorud
Foto
Sara Sponga, Nadine Buss
Manus
Mats Grorud
Nasjonalitet
Norge, Sverige, Frankrike
Produksjonsår
2018
Aldersgrense
9 år