Retrett + Søster + Imellom / Blue borders

Retrett + Søster + Imellom / Blue borders

Jack presenterer! Filmbyrået Jacks visningsserie på Vega Scene pangstarter 2023 med kortfilmer av Itonje Søimer Guttormsen og Franciska Eliassen. 

To djerve og dyktige norske filmskapere møtes til samtale i første utgave av Jack presenterer i 2023.

Itonje Søimer Guttormsen viser RETRETT om kunstneren Gritt, en kortfilm som seinere ble videreutviklet i langfilmen GRITT. I Franciska Eliassens SØSTER skisseres en potensiell film, om to søstre i et univers der skillet mellom fantasi og virkelighet kollapser. Karakterene derfra dukker opp i hennes spillefilm DEN SISTE VÅREN, som får premiere på kino våren 2023. Vi viser også Franciskas film IMELLOM / BLUE BORDERS, fra flyktningleiren Moria i Hellas.

Etterpå blir det samtale med de to filmskaperne: om å sprenge grenser og gå i brytekamp mot rådende verdier i samfunnet, om (hekse)kunst og sannferdighet, og om kortfilmens to naturer, som selvstendig kunstnerisk form og et verktøy for å forske seg fram til en langfilm.

OM FILMENE:

RETRETT

En glitrende kortfilm om vanskeligheten ved å holde fast ved sin egen virkelighet i møte med avvisende omgivelser. Performancekunstneren Gritt har flyttet tilbake til Oslo etter flere intense år og diverse nederlag i utlandet. Gjennom ulike situasjoner og Gritts egen stemme følger vi hennes leting etter kunstnerisk fellesskap og mening og fotfeste i tilværelsen.

SØSTER

SØSTER inviterer oss inn i en films idéprosess. En lillesøster lever i skyggen av sin eldre søster som hun både beundrer og skremmes av. Vi trer inn i søsterens univers fylt av larver, glitter, hav og mytiske skikkelser, mens en mulig film skisseres. Et stjerneeksempel på fortelling i sin mest fortettede form, hvor narrativ film møter konseptkunst.

IMELLOM/BLUE BORDERS

Flyktningleiren Moria på øya Lesvos i Hellas – en yttergrense i Europa – er blitt kalt en moderne konsentrasjonsleir. Forholdene er uutholdelige både for barn og voksne. Filmen introduserer oss for Ahmed, en av dem som bor der, og skildrer hans møte med regissør Franciska Eliassen – to 20-åringer fra to ulike steder i verden.

OM JACK PRESENTERER

Jack presenterer er en månedlig visningsrekke på Vega Scene i regi av Filmbyrået Jack, der målet er å løfte fram uttrykk i skjæringspunktet mellom kunst og film. Programmet våren 2023 er satt sammen av Filmbyrået Jacks programråd, bestående av Mariken Halle, Thomas Østbye, Ane Hjort Guttu og Cato Fossum. Serien er realisert med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord og Kulturrådet.

Nasjonalitet
Ukjent