The Recovery Channel

Dokumentar / Drama / Norsk
1 t. 43 min.
12 år
En kvinne står i et nyhetsstudio

I The Recovery Channel tar regissør Ellen Ugelstad oss med inn i en fiktiv nyhetskanal som går i dybden på psykisk helse, menneskerettigheter og tvang.

6. juni: Visning og paneldebatt: Hva skal til for å endre framtidens psykiske helsetjenester – og hvordan?

FN og Verdens helseorganisasjon (WHO) mener at det er behov for et paradigmeskifte innen psykiske helsetjenester mot mer recovery-rettet, rettighetsbasert og individtilpasset behandling. Dette står i motsetning til det som dominerer behandlingen idag, som hovedsaklig har fokus på en biomedisinsk modell, hvor medisinering utgjør en stor del av behandlingen.

  • Hva skal til for å endre framtidens psykiske helsetjenester, og hvordan? 
  • Hva er konkrete alternativer til den nåværende biomedisinske sykdomsmodellen (med fokus på medisinering) og hva kan vi erstatte den med? 

Mange mennesker med psykisk uhelse opplever idag at de ikke får den hjelpen de trenger og ønsker. Undersøkelser har vist at bare et fåtall (1 av 5) har faktisk nytte av antipsykotiske medisiner. Mange bare hensettes i en sterkt sløvet tilstand, uten at de blir friskere eller bedre istand til å takle sin uhelse. Medisinene har også sterke bivirkninger og kan være helseskadelige.Det har blitt utviklet andre og nye behandlingstilbud gjennom mange år. Disse tilnærmingene innebærer en forpliktelse til menneskerettigheter, verdighet og ikke-krenkende praksiser.

I fjor publiserte WHO og OHCHR en veileder for psykisk helse, menneskerettigheter og lovgivning for å hjelpe land til å forankre helsetjenester i en mer menneskerettighetsbasert tilnærming. Norge har internasjonale forpliktelser, men denne veilederen er knapt nevnt i opptrappingen for psykisk helse. Hvordan kan Norge gå foran og implementere dette?

Dette er et samarbeid mellom Vega Scene, Oslo Dokumentarkino, Human Internasjonale Filmfestival og Twentyone Pictures.

Om filmen:

The Recovery Channel handler om en nyhetskanal som går i dybden og presenterer nyheter om psykisk helse, menneskerettigheter og tvang i psykiatrien. I tillegg følger vi redaksjonsmøtene og nyhetsankeret Randis liv utenfor sendingen som pårørende til en søster som ikke vil ta imot hjelp. Filmen er basert på filmskaper Ellen Ugelstads egne erfaringer med en yngre bror som har vært inn og ut av psykiatrien i over 30 år.

Filmen har allerede vært vist på Oslo Pix, Mirage, Kapittelfestivalen, BIFF (Bergen internasjonale filmfestival), Nordic Docs, Kosmorama og på Human internasjonale dokumentarfilmfestival, der den fikk hederlig omtale i det internasjonale menneskerettighetsprogrammet.

Den ble nylig vist i Geneve i samarbeid med Global Health Institute og Globale Health Plattform med åpningstale av Tormod C. Endresen. (The Permanent Mission of Norway to the United Nations Office) og har også vært vist på den prestisjetunge filmfestivalen CPH:DOX i København. 

****************

«Filmen vekker empatien… og tvinger seeren sakte, men sikkert ut av likegyldigheten og ignoransen». - Morgenbladet

«Calling out for a new future» - Modern Times Review

****************


Spilletid
1 t. 43 min.
OriginalTittel
The Recovery Channel
Språk
Norsk
Regi
Ellen Ugelstad
Medvirkende
Turid Synnøve Rivertz Vatne, Valentina Alexeeva, Ravdeep Singh Bajwa, Leo Ajick, Linn Skåber.
Foto
Kristoffer Archetti Stølen
Manus
Einar Sverdrup, Ellen Ugelstad
Nasjonalitet
Norge
Produksjonsår
2023
Aldersgrense
12 år