Back to Back

Dokumentar
1 t. 4 min.
6 år
To mennesker som gestikulerer

Tredje utgave av Jack presenterer høsten 2023 handler om språk, nærmere bestemt retten til å snakke og få opplæring i sitt eget språk. Undertrykkelse av språk og kultur har fått ny oppmerksomhet etter framleggingen av den norske Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport i juni 2023.

Vi viser filmen BACK TO BACK av kunstnerne Karin Keisu og Josse Thuresson, om historiske erfaringer av to språk som har vært undertrykt av storsamfunnet: Meänkieli – som er i slekt med kvensk – og svensk tegnspråk.

Keisu og Thuresson kommer til visning og deltar i en samtale etter filmen. Den kvenske forfatteren M. Seppola Simonsen vil lese fra sin bok «Hjerteskog» / «Syđänmettä» som ble belønnet med Tarjei Vesaas’ debutantpris i 2023. Velkommen!


OM FILMEN
BACK TO BACK foregår i institusjoner hvor språklig og kulturell undertrykkelse har funnet sted: Manilaskolen, Sveriges eldste skole for døve og hørselshemmede, og en arbeidsstue i Korpilombolo i Nord-Sverige hvor tornedalske barn ble sendt for å lære svensk. I filmen får kunstnernes egne morsmål tilbake sin rettmessige plass begge steder: ved hjelp av poetene Jamila og Amina Ouahids performative tegnspråkspoesi, og gjennom en samtale med den tornedalske aktivisten Fanny Eriksson.

Opprinnelig er filmen laget som 4-kanals installasjon, men på denne utgaven av Jack presenter vises BACK TO BACK som én film.

OM KUNSTNERNE
Karin Keisu (f. 1995 i Juoksengi) og Josse Thuresson (f. 1992 i Stockholm) er kunstnere og har jobbet sammen siden 2018. De arbeider research-basert med film, installasjon, skulptur, tekst og performance.

M. Seppola Simonsen (f. 1988 på Senja) er forfatter og kunstner, bosatt i Oslo. Simonsen har også gitt ut boksingelen «Nord» og diktsamlingen «Den tredje» på Flamme forlag og er en del av den kvenske kunstnergruppa Jokiroikka.

OM JACK PRESENTERER
Jack presenterer er en månedlig visningsrekke på Vega Scene i regi av Filmbyrået Jack, der målet er å løfte fram uttrykk i skjæringspunktet mellom kunst og film. Visningen i november er kuratert for Filmbyrået Jack av Una Gjerde. Serien er støttet av Stiftelsen Fritt Ord og Kulturrådet.

Spilletid
1 t. 4 min.
OriginalTittel
Back to Back
Språk
Svensk, Tegnspråk
Regi
Karin Keisu, Josse Thuresson
Nasjonalitet
Sverige, Syria
Aldersgrense
6 år