Sivil ulydighet

Dokumentar
47 min.
9 år
Tegning av aktivister som holder på en stor jordklode mens politiet står rundt

It’s not enough to believe in something. You have to be ready to stand for something, if you want change.

- Edward Snowden

Om filmen:

SIVIL ULYDIGHET tar oss med når aktivister fra Extinction Rebellion og Stopp Oljeletinga går fra å aksjonere mot oljetransport på Sjursøya i Oslo, til aksjoner mot privatbilister og kjente kunstverk. Filmen gir oss innblikk i viktige sider ved sivil ulydighet: aksjonene, refleksjonene på bakrommet, og til slutt aktivistenes beveggrunner i filmens kapittel om samvittighet og straff.

Filmskaper Thomas Østbye følger aktivistene så tett at han selv blir arrestert av politiet mens kamera går. SIVIL ULYDIGHET er en intens og empatisk øyeblikksskildring av aktivister, men retter også blikket mot det større bildet: Hva får vanlige mennesker på tvers av generasjoner til å gå ut av komforsonen, ty til sivil ulydighet og trosse mektige krefter i fossilsamfunnet?

Filmen er del to i en observerende dokumentartriologi om strategier i klimakampen. Første film ENHVER HAR RETT TIL fulgte Klimasøksmål Arktis i retten. SIVIL ULYDIGHET følger strategien som går på kant med loven.

OM FILMSKAPEREN
Thomas Østbye (f. 1979) er kunstner, filmskaper og aktivist. Mange af filmene hans, som IMAGINING EMANUEL, HUMAN og OUT OF NORWAY reflekterer over dokumentaren som form samtidig som de behandler akutte samfunnsspørsmål. Filmene har vunnet en rekke internasjonale priser og vises på både kino, galleri, tv og i institusjoner. Østbye driver produksjonsselskapet Plymserafin.

a group of police officers
Spilletid
47 min.
Språk
Norsk, Engelsk
Regi
Thomas Østbye
Nasjonalitet
Norge
Produksjonsår
2023
Aldersgrense
9 år