Sivil ulydighet

Dokumentar
47 min.
9 år
Tegning av aktivister som holder på en stor jordklode mens politiet står rundt

It’s not enough to believe in something. You have to be ready to stand for something, if you want change.

- Edward Snowden

23. november: AKTIVISME OG KRIMINALISERING

Det siste året har kriminaliseringen av klimaaktivister i Europa eskalert. Letzte Generation i Tyskland er raidet som terrorister, bankkonto er beslaglagt, medlemmer fengslet og nettsider er stengt ned. I Sverige ble klimaaktivister som blokkerte en vei satt 6 uker i varetekt for så å bli frikjent, med følge at det lanseres nye lover for å kunne kriminalisere disse gruppene. Andre steder i verden drepes det ukentlig 2 miljøaktivister hver uke, det er nå farligere å bekjempe miljøkriminalitet enn å være journalist. Blant annet er livsgrunnlaget til Mapuche-folket i Sør-Amerika er truet av både Statkraft og Equinor, og motstand blir møtt med en brutal makt vi ikke ville vedkjennt oss i Norge.

Denne eskaleringen er blant annet fremmet av tunge nyliberalistiske aktører som The Atlas Network som jobber for å styrke kriminaliseringen av klimaaktivister.

  • Hvordan forbereder norsk klimabevegelse seg på en eventuell utvikling i norge?
  • Hvordan er solidariteten med kampfeller i utlandet som utsettes for kriminalisering?

PANELET:

Mari Qviller fra Natur og Ungdom (tidligere i sentralstyret) har vært aktiv i flere av de siste årenes aksjoner som Fosen og Repparfjord, og er også dramatiker.


Beate Thoresen fra Norsk Folkehjelp har jobbet mange år i Latin-Amerika, spesielt med folkelig organisering, mobilisering og ulikhet.

Jesper Lagerman har bakgrunn fra Extinction Rebellion og var med å grunnlegge Stopp Oljeletinga. Han jobber med A22 nettverket i Europa der flere organisasjoner er utsatt for kriminalisering.


Pressen om filmen:

“Ein trilogi om selvforsvar” Guri Kulås, Klassekampen

"Et dypt rørende portrett av aktivister i alle aldre som er bunnløst bekymrede og kjemper utrettelig for saken.” Alma Holtvedt, Aftenposten

“Tilstedeværende og urovekkende” Ulrik Eriksen, Morgenbladet

Om filmen:

SIVIL ULYDIGHET tar oss med når aktivister fra Extinction Rebellion og Stopp Oljeletinga går fra å aksjonere mot oljetransport på Sjursøya i Oslo, til aksjoner mot privatbilister og kjente kunstverk. Filmen gir oss innblikk i viktige sider ved sivil ulydighet: aksjonene, refleksjonene på bakrommet, og til slutt aktivistenes beveggrunner i filmens kapittel om samvittighet og straff.

Filmskaper Thomas Østbye følger aktivistene så tett at han selv blir arrestert av politiet mens kamera går. SIVIL ULYDIGHET er en intens og empatisk øyeblikksskildring av aktivister, men retter også blikket mot det større bildet: Hva får vanlige mennesker på tvers av generasjoner til å gå ut av komforsonen, ty til sivil ulydighet og trosse mektige krefter i fossilsamfunnet?

Filmen er del to i en observerende dokumentartriologi om strategier i klimakampen. Første film ENHVER HAR RETT TIL fulgte Klimasøksmål Arktis i retten. SIVIL ULYDIGHET følger strategien som går på kant med loven.

OM FILMSKAPEREN
Thomas Østbye (f. 1979) er kunstner, filmskaper og aktivist. Mange af filmene hans, som IMAGINING EMANUEL, HUMAN og OUT OF NORWAY reflekterer over dokumentaren som form samtidig som de behandler akutte samfunnsspørsmål. Filmene har vunnet en rekke internasjonale priser og vises på både kino, galleri, tv og i institusjoner. Østbye driver produksjonsselskapet Plymserafin.

Spilletid
47 min.
Språk
Norsk, Engelsk
Regi
Thomas Østbye
Nasjonalitet
Norge
Produksjonsår
2023
Aldersgrense
9 år