Fire Nation

39 min.
Tillatt for alle
Et Flurry bilde med underteksten Just then, I Imagined Statoil to be a human being

I Fire Nation undersøker Ina Hagen rebrandingen av det statlig eide energiselskapet fra Statoil til Equinor i 2018, og selskapets medfølgende utvidelse til å bli et såkalt «bredt energiselskap».

Navnebyttet, som kostet nærmere 250 millioner kroner, hadde som mål å relansere selskapet som fremtidsorientert, sosialt og økologisk bevisst. I denne videoen dekonstruerer Hagen reklamefilmen Diga oi a Equinor! («Si hei til Equinor!»), både visuelt og gjennom samtaler om klima, kolonial utnyttelse, makt og avmakt.

Etter filmvisningen blir det samtale med kunstner Ina Hagen og regissør og produsent Christian Holm-Glad. Holm-Glad filmet og regisserte Diga oi a Equinor! som Hagens verk tar utgangspunkt i. Samtalen tar opp spørsmål om samfunnsansvar og etikk i film, reklame og kunstnerisk bearbeiding av bevegelige bilder.

INA HAGEN (f. 1989) er en kunstner og skribent basert i Oslo som arbeider på tvers av tekst, digitale medier og video, performance, og ulike former for kunstnerisk samarbeid. Gjennomgående for kunstnerskapet er undersøkelser av den kunstneriske prosessen som en form for medborgerskap. Hun er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og Maumaus Independent Study Program (Lisboa). Hun har stilt ut på visningssteder som Kunstnerforbundet (Oslo), Bergen Kunsthall, Kunsthalle Wilhelmshaven (Tyskland) og Index – The Swedish Contemporary Art Foundation (Stockholm), og deltok på den nordiske biennalen MOMENTUM 10(Moss) i 2019. Fra 2016-2020 drev hun visningsstedet Louise Dany i Oslo, sammen med kunstner Daisuke Kosugi. Hagen er også medgrunnlegger av Kunstnerboligforeningen, som i 2022 presenterte kunstprosjektet Selvbyggeren i regi av Oslo kommunes kunstsamling og KORO.

CHRISTIAN HOLM-GLAD har regissert en rekke musikkvideoer for bla. Calvin Harris, Madcon, Kano, Senrena Maneesh og Kaada. Totalt har hans musikkvideoer over 100 millioner visninger på youtube samt vist på festivaler som Kortfilmfestivalen i Grimstad. Han har regissert «Tingenes tilstand» for NRK og en rekke reklame og kortfilmer, blant annet «Insomnia»-serien som ble plukket ut til flere festivaler. Han er en del av Bulldozer Film og driver kunnskapsformidlingsselskapet «Science Addiction» og jobber for tiden med en kort-dokumentar.

Fire Nation er produsert i samarbeid med Bergen Kunsthall. Alle bildene og utsnittene i Fire Nation er hentet fra reklamefilmen ‘Diga oi a Equinor!’, som tilhører Equinor. Alle bildene og utsnittene i Fire Nation er bearbeidet av kunstneren.

OM JACK PRESENTERER!
Jack presenterer! er en månedlig visningsrekke på Vega Scene i regi av Filmbyrået Jack, der målet er å løfte fram uttrykk i skjæringspunktet mellom kunst og film.. Denne vårens program er satt sammen av Magnus Mork, Marin Håskjold, Lene Berg og Mariken Halle. Serien er realisert med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord. www.jackfilmbyra.no

Spilletid
39 min.
OriginalTittel
Fire Nation
Språk
Norsk, Portugisisk
Regi
Ina Hagen
Nasjonalitet
Norge
Produksjonsår
2021
Aldersgrense
Tillatt for alle