Holy Spider

Drama / Thriller
1 t. 55 min.
15 år
Holy Spider

Kontroversiell og brutal thriller inspirert av en av irans mest beryktede seriemordere.

22. november 18:00:
Klassekampen viser HOLY SPIDER: førpremiere og panelsamtale. Les mer HER.

30. november 18:30:
CINEMA TEHRAN, OSLO #1 med filmvisning, musikk, litteratur og mat. Les mer HER.

I den iranske byen Mashhads bakgater herjer en seriemorder som jakter på sexarbeidere i Allahs navn. Journalisten Rahimi – utmerket spilt av Zar Amir-Ebrahimi som fikk prisen for beste skuespiller i Cannes – er frustrert over myndighetenes og politiets tafatte forsøk på å stoppe drapene, så tar selv på seg oppdraget å stoppe morderen. På samme tid prøver seriemorderen Saeed å opprettholde en illusjon om et stabilt familieliv mens han stadig vekk trekkes dypere og dypere inn i besettelsen av å «rense» Mashhads på oppdrag fra Gud. Det som følger er en bekmørk, brutal katt-og-mus-jakt som er vel så mye en seriemorder-thriller i David Finchers ånd som en utforskning og kritikk av misogyne samfunnsstrukturer i Iran.

Holy Spider bygger på den virkelige seriemorderen Saeed Hanari, en familiemann som drepte 16 sexarbeidere i Mashhad mellom 2000 og 2001. Regissør Ali Abbasi gjorde seg verdenskjent med Grensen i 2018 og er her tilbake med en kontroversiell og svært brutal film som tar utgangspunkt i den velkjente seriemordersjangeren og snur den på hodet. Filmen hadde verdenspremiere i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Cannes, der den ble møtt med strålende mottakelse og var blant de mest omdiskuterte filmene på festivalen. 

Ali Abbasi (f. 1981) er en svensk-iransk filmskaper med filmutdanning fra Den Danske Filmskole. Abbasi har jobbet med film i hele Skandinavia. Hans første film, Shelley (2016), hadde Ellen Dorrit Petersen i en av hovedrollene. Grensen (2018) ble hans internasjonale gjennombrudd og vant Un certain regard-prisen i Cannes og var senere Oscar-nominert for sminkearbeidet. Holy Spider hadde premiere i hovedkonkurransen i Cannes tidligere i år. 

(Omtale fra Film fra Sør)

Zahra Amir Ebrahimi looking at the camera
Spilletid
1 t. 55 min.
OriginalTittel
Holy Spider
Språk
Farsi
Regi
Ali Abbasi
Skuespillere
Mehdi Bajestani, Zar Amir Ebrahimi, Arash Ashtiani, Forouzan Jamshidnejad, Alice Rahimi, Sara Fazilat, Sina Parvaneh
Foto
Nadim Carlsen
Manus
Ali Abbasi, Afshin Kamran Bahrami
Nasjonalitet
Danmark
Produksjonsår
2022
Aldersgrense
15 år