Lasse & Geir

Drama
12 år
tre personer på bussen

Hæ? Skal Vega Ung Filmklubb vise Lasse & Geir igjen? Ja, det skal vi.

Nasjonalskatten “Lasse & Geir” vant ikke gulpalmen i Cannes, men filmkritikerprisen i 1976 samme år som den kom ut, og lurer seg fortsatt inn i hjertene til nye gullkornfrelste unge og gamle fordi den er jævlig ålright egentlig.

Filmen var starten på samarbeidet mellom radarparet Wam & Vennerød. Duoen som etter hvert møtte mye motstand blant norsk filmpresse, hadde heldigvis en beundringsverdig evne til å se forbi medias kritikk og lage det de selv ville. Dette endte med bla 14 spillefilmer.

Vi følger hovedkarakterene Geir og Lasse som er i opposisjon mot alt og alle mens de vanker rundt i Oslo uten noe tydelig mål eller mening. Likevel, ting skjer og filmen forsøker å svare på hvor denne tilsynelatende tilfeldige dankedrivende pøbeloppførselen kommer fra.

Filmen var opprinnelig ment som en krass samfunnskritikk i sosialrealismens ånd. Svend Wam omtalte den selv som et forsøk på «å skildre baksiden av den sosialrealistiske medalje.»

Hvor god eller realistisk skildringen av samfunnsproblemer eller «samfunnet slik det er» var, eller er kan diskuteres. En ny generasjon filmtittere vil mulig ta den seriøse samfunnskritikken med en klype salt. Samfunnskritikken kan drukne i dialog, den gang beskrevet av aftenpostens anmelder Arvid Andersen som «dialog som kan skremme fanden på slett mark», som i dagens lys muligens kan fremstå en smule komisk. Hvor bla. ord som «skreppefaen» og «sklier» er synonym med jente feks.

Likevel er den snart 50 år gamle filmen kommet for å bli og med udødelig humor vil den alltid være aktuell. Også for Vega Ung Filmklubbs vårprogram, med temaet vi har valgt å kalle: «Hæ?».

Lasse & Geir er nemlig blant filmene som lar deg sitte igjen med flere spørsmål enn svar. Feks. hvorfor har hun dama en utstoppet bjørn på soverommet? Det kan du lure på.

Kom som du er eller cosplay vi håper du får en forrykende og hysterisk filmopplevelse.

---

OBS!

Denne visningen krever filmklubbmedlemskap. Filmklubbmedlemskap kjøpes på nett eller i billettluka og fremvises i døra, det koster kun kr. 25,- per semester. Når du har blitt medlem via nettet, registreres du som nytt medlem fysisk hos oss på Vega. Registering foregår en halvtime før visningsstart.

Vega Filmklubb visningene kurateres av en gjeng med unge filminteresserte. Hvert semester settes det opp et program med kinovisninger for et åpent publikum.

OriginalTittel
Lasse & Geir
Språk
Norsk
Regi
Svend Wam, Petter Vennerød
Skuespillere
Torgeir Schjerven, Lasse Tømte
Manus
Svend Wam, Petter Vennerød
Nasjonalitet
Norge
Produksjonsår
1976
Aldersgrense
12 år