Gazas tårer

Dokumentar
1 t. 23 min.
15 år
Visit Vestbredden, Arabiske filmdager og Vega Scene viser Gazas tårer

Under solidaritetsfestivalen Visit Vestbredden viser Vega Scene, i samarbeid med Arabiske Filmdager, Vibeke Løkkebergs GAZAS TÅRER

Vinteren 2008-09 ble Gaza åsted for massiv israelsk bombing. Israelerne svarte på rakettangrep som hadde kommet fra Gaza, men som alt annet i denne konflikten var det var en ujevn kamp. Det var ikke en krig i vanlig forstand, snarere lignet det en ren massakre. Israelerne la i tillegg et lokk av sensur over hele Gaza, og ingen andre enn de norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse kunne rapportere hva de var vitne til.

Vibeke Løkkeberg har i samarbeid med Gazas befolkning maktet å sette sammen dette vitnesbyrdet fra innsiden av det fengselet som Gaza i realiteten er. I GAZAS TÅRER får en se hva som egentlig skjedde, skildret via beretninger fra tre barn som opplevde å få sine familier utradert, og ble vitne til drap og lemlestelser som ville være nok til å traumatisere ethvert menneske for livet. Løkkeberg har villet lage en film om disse barna og deres gruoppvekkende skjebner. En slik film vil nødvendigvis ikke være en film om forsoning, men et rasende rop om at denne type gjengjeldelsesaksjoner ikke kan aksepteres av verdenssamfunnet.

Vibeke Løkkeberg
Helt siden hun debuterte som manusforfatter og skuespiller med LIV i 1967 har Vibeke Løkkeberg vært en sterk stemme i norsk film. At Løkkeberg er politisk engasjert kan man se fra hennes tidlige ABORT (1971) og PROSTITUSJON (1974) til den aktuelle GAZAS TÅRER. Blant hennes mest kjente filmer som regissør og skuespiller er LØPERJENTEN (1981) og HUD (1986). Hun har også gjort seg bemerket som forfatter.

(Omtale fra Bergen internasjonale filmfestival)

---

Solidaritetsfestivalen Visit Vestbredden kulturelt “okkuperer” området fra Eventyrbrua til Vega Scene og Hausmania, med feiring av palestinsk kultur — lørdagen nærmest Nakba-dagen. Det blir blant annet palestinsk mat, musikk fra kjente palestinske og politiske artister, kunst- og fotoutstillinger, teater, film, stands og informasjon, og aktiviteter for alle aldre som graffiti-workshop, drageflyvning-verksted, ansiktsmaling, og plakatverksted. Midt i festivalprogrammet stenges festivalområdet i solidarisk “streik" for å sette fokus på demonstrasjonen foran Stortinget med følgende demonstrasjonstog tilbake til Vestbredden.

Se hele programmet HER.


Visit Vestbredden har to hovedmål: å feire og fremme den mangfoldige og fargerike palestinske kulturen, og å kjempe for politisk endring og ansvarliggjørelse i Norge. Festivalen fremmer kulturell aktivisme og støtter palestinske og andre stemmer som kjemper for rettferdighet. Kunst og kultur kan utfordre destruktive narrativ og skape endring, og gi stemme til dem som ellers ikke blir hørt eller misrepresentert.
Som en solidarisk bevegelse står vi sammen, store og små, for å minnes 75 år siden Nakba og for å hedre palestinsk kultur og motstand.

Spilletid
1 t. 23 min.
Regi
Vibeke Løkkeberg
Nasjonalitet
Norge
Produksjonsår
2010
Aldersgrense
15 år