Gazas tårer

Dokumentar
1 t. 23 min.
15 år
Nærbilde av ansiktet til en jente som gråter

Velkommen til visning av Gazas tårer fra 2010. Visningene introduseres av regissør Vibeke Løkkeberg.

Etter Israels massive svar på angrepene fra Hamas 7. oktober er verdens øyne rettet mot Gaza. Per i dag har antallet drepte og skadede Palestinere på Gaza og Vestbredden passert ufattelige 22 000.

Gaza og Øst-Jerusalem, sammen med Golanhøyden i Syria, har vært okkupert av Israel siden seksdagerskrigen mot Egypt, Jordan og Syria i 1967. Den pågående konflikten er en av flere kriger bare i dette århundret.

I løpet av Israels 22 dager lange militæroffensiv mot Gazastripen 2008 - 2009 ble mer enn 1300 palestinere drept. Mange tusener ble skadet, store områder lagt i ruiner. I 2014 resulterte en 50 dagers krig i dødsfall av mer en 2000 palestinere. De fleste sivile og blant dem mange hundre barn.

Vibeke Løkkeberg er en av dem som tidlig rettet blikket mot Palestina. I Gazas tårer dokumenterer hun desperasjonen og maktesløsheten den palestinske befolkningen opplevde under Israels bombing av Gazavinteren 2008/2009.

Israelerne svarte på rakettangrep som hadde kommet fra Gaza, men som alt annet i denne konflikten var det var en ujevn kamp. Det var ikke en krig i vanlig forstand, snarere lignet det en ren massakre. Israelerne la i tillegg et lokk av sensur over hele Gaza, og ingen andre enn de norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse kunne rapportere hva de var vitne til.

Vibeke Løkkeberg har i samarbeid med Gazas befolkning maktet å sette sammen dette vitnesbyrdet fra innsiden av det fengselet som Gaza i realiteten er. I Gazas tårer får en se hva som egentlig skjedde, skildret via beretninger fra tre barn som opplevde å få sine familier utradert, og ble vitne til drap og lemlestelser som ville være nok til å traumatisere ethvert menneske for livet. Løkkeberg ville lage en film om disse barna og deres gruoppvekkende skjebner. En slik film vil nødvendigvis ikke være en film om forsoning, men et rasende rop om at denne type gjengjeldelsesaksjoner ikke kan aksepteres av verdenssamfunnet.

Gazas tårer ble produsert på konvensjonelt vis med Støtte Norsk Filminstitutt og Fritt Ord. Filmen er regissert med et manus som utgangspunkt og skutt på 16mm. Flere av opptakene av bombing er gjort av filmens fotograf. Det var ingen internasjonale journalister som fikk tillatelse av Israel til å filme i Gaza den gang som nå. I dag blir lokale journalister drept for sine reportasjer og ingen andre kommer inn.

Løkkeberg søkte om støtte til en film nummer to som skulle gå inn på Arafats skjebne, Hamas og historikken om okkupasjonen og Norges bidrag til tostatsløsningen. Det lyktes henne ikke å finansiere denne.

En av filmens tre hovedkarakterer, Amira meldte inn Israel for krigsforbrytelser til Menneskerettighetsdomstolen i Haag. Hun er det første barnet som har anmeldt Israel. I dag har Sør-Afrika anklaget Israel for apartheid og folkemord og det knytter seg stor spenning til høringene som pågår.

Historien gjentar seg.

La oss rase i kor. Stopp okkupasjonen og det pågående folkemordet i Gaza nå!

Vibeke Løkkeberg
Helt siden hun debuterte som manusforfatter og skuespiller med LIV i 1967 har Vibeke Løkkeberg vært en sterk stemme i norsk film. At Løkkeberg er politisk engasjert kan man se fra hennes tidlige ABORT (1971) og PROSTITUSJON (1974) til den aktuelle GAZAS TÅRER. Blant hennes mest kjente filmer som regissør og skuespiller er LØPERJENTEN (1981) og HUD (1986). Hun har også gjort seg bemerket som forfatter.

Spilletid
1 t. 23 min.
Regi
Vibeke Løkkeberg
Nasjonalitet
Norge
Produksjonsår
2010
Aldersgrense
15 år