Casablanca (1942)

1 t. 42 min.
9 år
Vega Filmklubb: Casablanca (1942)

Året er 1941. I Ricks bar kan alle komme inn, enten de er nazioffiserer eller flyktninger som prøver å unnslippe dem. Men av alle gin-buler i hele verden, hvorfor måtte det være denne Ricks tidligere elskede Ilsa kommer inn i med sin nye ektemann?

Ilsas mann er en motstandshelt på flukt fra tyskerne, og de to trenger papirer for å flykte til Amerika som fortsatt er nøytrale i krigen. Kyniske Rick, som skryter av å være upartisk i alle saker, har et dilemma foran seg.

Der de fleste amerikanske filmer laget under andre verdenskrig holdt seg til virkelighetsflukt for å glemme den forferdelige situasjonen, tok Casablanca oss rett inn i den hårete politiske kjernen. Det blir enda sterkere av at flere av skuespillerne selv hadde vært i lignende situasjoner som karakterene de spiller. Blant annet Madeleine Lebeau, som synger Marseillaisen for full hals i en av filmens beste scener, hadde selv flyktet fra Frankrike da tyskerne invaderte to år tidligere.

Casablanca regnes ofte som en av de beste filmene noensinne. Med et minneverdig og siterbart manus, et kjærlighetsplott som er forfriskende modent og herlige bipersoner er det lett å se hvorfor. Filmen er også ofte brukt som det beste eksempelet imot auteurteorien, da det ikke var én regjerende kreativ figur bak denne filmen, men heller et maskineri av folk fra øverste hylle i hvert sitt fagfelt, som har greid å skru sammen en film som egentlig ikke har ett svakt punkt. Dette er gamle Hollywood på sitt aller beste!

OBS! Denne visningen krever filmklubbmedlemskap, det koster kun kr. 25,- per semester. Filmklubbmedlemskap kjøpes på nett eller i billettluka og fremvises i døra. Registrering av nye filmklubbmedlemmer foregår halvtimen før visningsstart.

Vega Filmklubb kurateres av en gjeng med unge filminteresserte. Hvert semester settes det opp et program med kinovisninger for et åpent publikum.

Spilletid
1 t. 42 min.
OriginalTittel
Casablanca
Språk
Engelsk
Regi
Michael Curtiz
Skuespillere
Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Dooley Wilson, Claude Rains
Nasjonalitet
USA
Produksjonsår
1942
Aldersgrense
9 år