M

1 t. 57 min.
en mann klemmer en liten jente på gaten, svart-hvitt bilde

I 1931 ble M, regissert av den legendariske Fritz Lang, for første gang vist på kinolerretet, og den er husket som en tidløs og viktig klassiker selv nå, nesten et århundre senere.

En rekke barnemord rammer Berlin, og hele byen – politiet så godt som mafiaen – gjør alt i sin makt for å finne morderen. Gjennom denne gripende historien stiller Lang store spørsmål: Hva er rettferdighet? Bør enkeltindividet være av viktighet om det er til skade for samfunnet i sin helhet? M er ofte omtalt som den originale seriemorderfilmen, og generelt en av de eldste psykologiske thrillerne, og en hundrevis av lignende filmer har blitt inspirert av i mange generasjoner.

M er Fritz Langs første lydfilm, og var på sin tid revolusjonerende på mange måter, spesielt kamerateknikkene. Han er mest kjent for science fiction-mesterverket Metropolis (1927), men regisserte i sin tid over førti filmer både på tysk og engelsk, deriblant dem The Big Heat (1953), The Testament of Dr. Mabuse (1933) og Scarlet Street (1945). Her våger han å drøfte dilemmaer få andre var villige til, og resultatet er en av filmhistoriens mest innflytelsesrike perler.

---

OBS!

Denne visningen krever filmklubbmedlemskap. Filmklubbmedlemskap kjøpes på nett eller i billettluka og fremvises i døra, det koster kun kr. 25,- per semester. Når du har blitt medlem via nettet, registreres du som nytt medlem fysisk hos oss på Vega. Registering foregår en halvtime før visningsstart.

Vega Filmklubb visningene kurateres av en gjeng med unge filminteresserte. Hvert semester settes det opp et program med kinovisninger for et åpent publikum.

Spilletid
1 t. 57 min.
OriginalTittel
M - Eine Stadt sucht einen Mörder
Språk
Tysk
Regi
Fritz Lang
Skuespillere
Peter Lorre, Gustaf Gründigens, Ellen Widmann
Nasjonalitet
Tyskland
Produksjonsår
1931