Forbidden Planet

1 t. 36 min.
12 år
Cinemateket rundtomkring: Forbidden Planet

Forbidden Planet skiller seg ut fra det meste som ellers er gjort innenfor science fiction.

Forbidden Planet skiller seg ut i fra det meste som ellers er gjort innenfor science fiction. Den er løselig basert på Shakespeares «Stormen», men plassert i år 2200 på planeten Altair 4. En ekspedisjon blir sendt ut fra jorden for å undersøke hva som er skjedd med en gruppe kolonister som ikke har gitt lyd i fra seg på mange år. Vel fremme blir ekspedisjonen møtt av de eneste overlevende, Dr. Morbius og hans datter, Altaira. De andre ble drept av en mystisk kraft, som nå plutselig dukker opp igjen. Altair 4har tidligere vært bebodd av en langt fremskreden rase, men som tydeligvis brått har blitt borte. Deres teknologi og kunnskap er hinsides vår fatteevne. Svaret på gåten som truer med å utslette ekspedisjonsmedlemmene ligger et eller annet sted i det de har etterlatt seg.

Flere faktorer utover et intelligent manus gjør at Forbidden Planet skiller seg ut. Dens effekter og kulisser er storslagne, og farvene er et kapittel for seg. Musikken er også et modig skritt for en Hollywood-produksjon, den første totalt elektroniske lydkulisse. Ingen orkester eller smektende fioliner, kun elektroniske lyder. Den stemningen som dette gir er totalt utenomjordisk, og bidrar til at filmen føles moderne også i dag.

----

Mens lokalene til Cinemateket i Oslo pusses opp og de holder stengt, vil de ha program på andre arenaer. Her på Vega Scene blir det ukentlige visninger, hovedsakelig på torsdager og søndager. Programmet vil bestå av enkelttitler fra filmhistorien og noen smakebiter på faste cinematek-konsept. Flere av filmene vises med innledninger og filmhistoriske foredrag.

Spilletid
1 t. 36 min.
Språk
Engelsk
Regi
Fred M. Wilcox
Skuespillere
Walter Pidgeon, Anne Francis, Leslie Nielsen, Warren Stevens, Jack Kelly
Nasjonalitet
USA
Produksjonsår
1956
Aldersgrense
12 år