Two Kids A Day

Dokumentar
1 t. 10 min.
Dokumentarkino på Vega: Two Kids a Day

Filmen som har fått Israels kulturminister til å gå amok.

Hver dag arresteres to palestinske barn av israelsk militært politi, i gjennomsnitt.

UNICEF har betegnet Israels behandling av palestinske barn som overgrep som er "systematiske, utbredt og institusjonalisert", begreper som peker i retning av at det begås forbrytelser mot menneskeheten.

Bakgrunnen for disse arrestasjonene, som typisk finner sted i barnas hjem om nettene, er som regel steinkasting eller at andre barn har nevnt dem når de selv har blitt holdt i lange, ureglementære avhør. Barna blir ofte fengslet i flere måneder etter arrestasjon og avhør.

I Two Kids A Day blir vi kjent med fire palestinske tenåringsgutter fra en flyktningleir utenfor Betlehem, som ser tilbake på sine egne opplevelser av å bli arrestert. De har også mistet en felles venn som ble skutt av den israelske hæren. Vi får se videoopptak fra forhør av guttene, og flere år senere hører vi dem selv fortelle om hvordan opplevelsen har påvirket livene deres.

Vi blir også konfrontert med ufiltrerte perspektiver fra innsiden av den israelske okkupasjonsmakten, fra soldater og den militære påtalemakten i tillegg til menneskerettighetsadvokater. Hva er mentaliteten og ideologien som muliggjør denne praksisen?

Filmen har blitt svært kontroversiell i hjemlandet Israel, hvor kulturministeren truer med å kreve tilbake filmens statlige finansiering.

Filmen vant prisen for "Best Research" på Jerusalem Film Festival i 2022. Den fikk hederlig omtale i konkurransen om beste menneskerettighetsfilm på HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival i Oslo i 2023.

-----

Visningen er en del av program-seksjonen Dokumentarkino på Vega. Hver onsdag viser vi aktuelle dokumentarfilmer i samarbeid med Oslo Dokumentarkino og Human. Int. dokumentarfilmfestival.

a person holding a rope with a group of people in military uniforms
Spilletid
1 t. 10 min.
OriginalTittel
Two Kids A Day
Språk
Hebraisk, Arabisk
Regi
David Wachsmann
Nasjonalitet
Israel
Produksjonsår
2022