My Own Private Idaho

Vega Filmklubb: My Own Private Idaho

"I've been tasting roads my whole life."

Basert på William Shakespeares Henry IV. Mike (River Phoenix) og Scott (Keanu Reeves) er to unge sexarbeidere i Portland, Oregon. Scott er sønn av borgermesteren og bor på gata som en form for ungdomsopprør. Mike har narkolepsi og har hatt en komplisert oppvekst. De legger ut på en reise for å finne moren til Mike, og møter en rekke lugubre typer på veien, blant annet Bob Pigeon (William Richert), lederen av gateguttene og Scotts mentor, og Hans (Udo Kier), en flamboyant tysk turist.

Gus van Sant hadde jobbet av og på med denne filmen i over 20 år da han endelig fikk mulighet til å lage den etter suksessen med Drugstore Cowboy, og resultatet ble en film som er rar, vakker, morsom og hjerteskjærende. Tematikken i My Own Private Idaho var banebrytende da den kom ut, og viste skeive karakterer, sexarbeid og narkotikabruk på en ærlig og kompromissløs måte, uten å bli sosialpornografisk. Den regnes i dag som en av de viktigste filmene innenfor New Queer Cinema-bevegelsen.

River Phoenix og Keanu Reeves var begge ungpikeidoler da de ble castet, og å bli med i denne filmen ble sett på som et veldig risikabelt karrierevalg for dem. Det var faktisk så ille at agenten til River Phoenix ikke engang ville vise han manuset til filmen, og Keanu Reeves måtte snike det med til han. Det er vanskelig å se for seg hvordan filmen ville blitt uten de to i hovedrollene. Forholdet mellom karakterene er portrettert usedvanlig ømt, komplekst og empatisk, og den lett legendariske leirbålscenen skrev River Phoenix nesten fra bunnen av, kvelden før den skulle spilles inn. River Phoenix vant prisen for beste mannlige hovedrolle på filmfestivalen i Venezia for rollen som Mike, og dette er uten tvil en av hans beste rolleprestasjoner i det som ble en så altfor kort karriere.

Vega Filmklubb kurateres av en gjeng med unge filminteresserte. Hvert semester settes det opp et program med kinovisninger for et åpent publikum, på Vega Scene i Hausmannsgate 28. Det koster kun 25 kr for et filmklubbmedlemskap som varer ut semesteret, og 50 kr per billett for hver enkelt visning.

Nasjonalitet
USA