20 Days in Mariupol

Dokumentar
1 t. 35 min.
Dokumentarkino på Vega: 20 days in Mariupol

“This is painful to watch. But it must be painful to watch” - Regissør og journalist Mstyslav Chernov.

I 20 dager var journalist Mstyslav Chernov og hans team i Mariupol i februar og mars 2022. De filmet hendelsene og menneskene rundt dem som ble fanget i krigen.

Da journalist og regissør Mstyslav Chernov og hans team forsto at det russiske angrepet ville komme dro de til Mariupol i Donetsk fordi de regnet med at byen var et av de første stedene russerne ville angripe. Der ble det raskt umulig å komme ut og de ble der i 20 dager mens russiske styrker angrep og byen ble til en slagmark.

De var de eneste internasjonale journalistene i Mariupol etter 24 februar 2022. Mstyslav Chernov er selv ukrainer men rapporterte for Associated Press.

"Gå hjem, de skyter ikke på sivile" sier Chernov i filmen til en kvinne som er fortvilt og ikke vet hva hun skal gjøre, på angrepets første dag. To dager senere møter han kvinnen i et bomberom der hun forteller at bare en time etter at de snakket sammen ble huset hennes beskutt.

Filmen dokumenterer angrep på sivile og på sykehus. Etterhvert blir teamet desperate for å komme ut av byen. De klarer ikke å få sendt materialet sitt ut og blir redde for at om de blir tatt vil alt bli ødelagt.

Filmen hadde premiere på Sundance Film Festival i januar 2023 der den vant en av hovedprisene.

Priser:

Audience Award
Sundance Film Festival, 2023

Winner
Greg Gund Memorial Standing Up Competition, Cleveland International Film Festival


Skrevet om filmen:

Riveting
- Variety

There are many tales of war and sieges, but few are as journalistically sound, cinematically bold, and emotionally draining as Mstyslav Chernov’s 20 Days in Mariupol.
- POV Magazine

An unflinching look at the human toll of the war in Ukraine.
- The Daily Beast

-----

Visningen er en del av program-seksjonen Dokumentarkino på Vega. Hver onsdag viser vi aktuelle dokumentarfilmer i samarbeid med Oslo Dokumentarkino og Human. Int. dokumentarfilmfestival.

Spilletid
1 t. 35 min.
Språk
Russisk, Ukrainsk, Engelsk
Regi
Mstyslav Chernov
Foto
Mstyslav Chernov
Manus
Mstyslav Chernov
Nasjonalitet
Ukraina
Produksjonsår
2023