UNDER PRESS: IRAN & ITS QUEERS

Under_press_Iran_Fusion_samlebilde

Dette kortfilmprogrammet er kuratert av Nastaran Tajeri-Foumani (ingen pronomen), en tysk-iransk ikke-binær kurator, aktivist, musiker, foreleser og forsker. Nastarans fokus ligger på interseksjonell queer feminisme, sosial rettferdighet, anti-diskriminerende praksis, og på queer tematikk i film og kunst. Nastaran vil selv introdusere visningen.

Den feministiske og queere revolusjonen har vært aktiv i ett år nå. Irans befolkning lever et nytt dagligliv hvor hver dag består av små og store motstandshandlinger, for det er ikke noe “gå tilbake” denne gangen. Hverdagsmotstanden og de undergravende og intrikate kodene kan også sees i disse kortfilmene. Vi møter transbarn og -voksne der de overlever dette voldelige systemet - via alle klasser og fra urbane til landlige områder.
Vi følger ciskvinner som er med dem i kampen, og vi blir vitne til veldig sjelden lesbisk representasjon i en iransk film. Revolusjonen vil bære sine frukter, og forhåpentlig vil queerpersoner og kvinner snart få lov til å leve i fred og trygghet. 

- Nastaran Tajeri-Foumani

En mann i helfigur

Unnamed

Iran, 2022, 13 min. / Regi: Iranmehr - Salimi

Zainab er en suksessfull volleyballspiller som spilte på landslaget. Zainab er transmaskulin og bestemte seg for å gjennomføre kjønnskorrigering. Splittet mellom karriere og familie følger vi Zainab i denne dokumentaren.

The_Closet_kortfilm_Fusion

The Closet

Iran, 2023, 18 min. / Regi: Davood Rahmani, Reza Arabshahi

Skapet er Sinas eneste tilfluktssted. En dag blir han kastet ut fra klassen fordi han har neglelakk på, og i frykt gjemmer han seg i skapet på skolens lab. Men når skolen stenger, er han innelåst.

Aban_Kortfilm_Fusion

Aban

Iran, 2022, 16 min. / Regi: Abbas Taheri

Under konstant press fra eksmannen skal Nazanin vende deres felles barn - niårige Aban - vekk fra å være trans. En dag drar Aban til sykehuset i tro om å skulle få en livsendrende operasjon.

Silence_again_kortfilm_fusion

Silence Again

Iran, 2022, 13 min. / Regi: Mohammad K. Alavi

En ung kvinne bor på en åsside langt fra byen. Alene og i stillhet. Når hun forelsker seg i et fugleskremsel er det starten på en spenningsfylt romanse.

Excess_kortfilm_Fusion

Excess

Iran, 2022, 14 min. / Regi: Mehdi Koushki, Melina Kian

Ifølge Irans lover arver en sønn dobbelt så mye som en datter av farens eiendom. Hva om en datter har skiftet kjønn?

Adjustment_kortfilm_Fusion

Adjustment

Iran, 2022, 17 min. / Regi: Mehrdad Hasani

Niårige Shahrokh, ydmyket og skjøvet bort av familie og venner, bestemmer seg for å tilpasse seg selv til sin nye identitet, og kommer ut til alle i landsbyen.

Logoene til Fritt Ord og Norwegian Helsinki Committee
Nasjonalitet
Iran