Smaken av kirsebær

plakat med bilde av ansiktet til en mann på et tre.

Regissør Abbas Kiarostami behandler det vanskelige temaet selvmord med delikate hender, og skaper med Smaken av kirsebær en lavmælt meditasjon på hvorfor -- eller hvorvidt -- livet er verdt å leve.

En mann kjører rundt på de sanddekte veiene som pryder utkanten av Teheran. Med jevne mellomrom stopper han for å plukke opp unge menn på siden av veien. Han tilbyr dem en enkel jobb han virker skeptisk til å utbrodere om, og lover store økonomiske gevinster dersom de gjør den for ham. Jobben, som vi etter hvert finner ut, er å bistå ham i å ta sitt eget liv. Mannen har nemlig tatt spaden fatt og laget seg en grav, og i den vil han legge seg en natt, med intensjonen om å aldri våkne igjen. Alt han trenger hjelp til er å fylle graven med jord, eller å løftes ut neste morgen dersom han ombestemmer seg.

Smaken av kirsebær er ikke en utpreget ubehagelig filmopplevelse på samme måte som andre filmer Vega Filmklubb viser dette semesteret. Det virker søkt å forvente at publikum vil vri seg i setet av pur kleinhet eller holde en hånd foran øynene i påvente av noe guffent. Grunnen til at Smaken av kirsebær er så effektiv er fordi den omfavner seeren med en varm og komfortabel roadmovie-estetikk, mens det gradvis går opp for oss, samt karakterene i filmen, hva denne mannen er ute etter. Ubehaget kommer fra vissheten om hvor det hele vil ende, og de identifiserbare blikkene av ubehag, skepsis og frykt fra de han plukker opp, enten de vet hvor det fører eller ei.

Regissør Abbas Kiarostami behandler det vanskelige temaet selvmord med delikate hender, og skaper med Smaken av kirsebær en lavmælt meditasjon på hvorfor -- eller hvorvidt -- livet er verdt å leve. Med både en Gullpalme og en plass på Sight and Sound sin prestisjetunge topp 250-liste, har Smaken av kirsebær sikret seg en velfortjent plass i filmhistorien. Ikke minst er den en visuell fryd, og vel verdt å få med seg i strålende 35mm.

---

OBS!

Denne visningen krever filmklubbmedlemskap. Filmklubbmedlemskap kjøpes på nett eller i billettluka og fremvises i døra, det koster kun kr. 25,- per semester. Når du har blitt medlem via nettet, registreres du som nytt medlem fysisk hos oss på Vega. Registering foregår en halvtime før visningsstart.

Vega Filmklubb visningene kurateres av en gjeng med unge filminteresserte. Hvert semester settes det opp et program med kinovisninger for et åpent publikum.

Spilletid: 99 min

Originaltittel: Ta’m e guilass

Språk: Persisk

Regi: Abbas Kiarostami

Skuespillere: Homayon Ershadi, Abdolrahman Bagheri, Afshin Khorshid, Safar Ali Moradi, Mir Hossein Noor

Produksjonsår: 1997

Aldersgrense: 12 år

Nasjonalitet
Iran