Gattaca

Hodene til en kvinne og to menn med en gen-spiral i forgrunnen

Alle filmer framstiller samfunnet på en viss måte, og alle filmer kan fortelle noe om samfunnet vi lever i. Sosiologisk Filmsalong er en nyoppstartet arrangementsrekke der vi kombinerer film og sosiologi. Sammen med Sosiologforeningens Østlandsavdeling velger vi ut en film som i en påfølgende samtale inviterer til kreative samfunnsanalyser mellom utvalgte sosiologer.

Etter visningen blir det en samtale med Martin Isungset, Sigrid Bratlie og Hallvard Kvale. Ordstyrer er Hedda Haakestad

Om filmen:

I en ganske nær framtid er det lovlig å velge bort foster med uønskede gener. De fleste som har råd til det benytter seg av muligheten, slik

at barna deres ikke skal bli hengende etter. Vincent Freeman tilhører en ny underklasse; han er unnfanget naturlig og har ikke perfekte gener.

For å oppfylle sin drøm om å bli astronaut låner han urin, hår, blod og andre DNA-prøver fra en tidligere sportsmann som ble lam i en ulykke, men å overta en annen manns gener er vanskeligere enn man skulle tro.

Gattaca var Andrew Niccols første film, og som i flere av de andre filmene hans tar han opp dagsaktuelle tema. Her er hovedtemaet designerbarn, men filmen tar også opp diskriminering, identitet og skjebne.

(Omtale lånt av Cinemateket i Tromsø)

Nasjonalitet
USA