Burmas kamp for demokrati i fem korte filmer

Kollasj av filmene som vises i programmet

The Democratic Voice of Burma (DVB) inviterer til Internasjonal premiere på fem korte dokumentarfilmer om livet etter det brutale militærkuppet i Myanmar (Burma) 1. Februar 2021.

Ekstravisning 18:45 - kun med intro og filmvisning.

PROGRAM

16:30 - 16:45: Velkomst og introduksjon av Aye Chan Naing, sjefredaktør for DVB
16:45 - 18:00: Visning av fem dokumentarfilmer om Myanmar
18:00 - 18.45: Den politiske situasjonen i Myanmar (panelsamtale)

Filmene som vises er en del av en dokumentarfilmkonkurranse i regi av den uavhengige medievirksomheten DVB, som har produsert redaksjonelt innhold siden 1992, først fra Oslo, så fra Thailand og Myanmar. Filmskaperne fikk i oppgave å skildre livet i hjemlandet.

Etter militærkuppet februar 2021 er ingen trygge. Landsbyer er bombet og tusenvis av mennesker har blitt arrestert, torturert og drept, for det meste demokratiske politikere, menneskerettighetsaktivister og journalister. Demokratiforkjempere og etniske minoritetsgrupper fortsetter sin kamp for demokrati og frihet til tross for volden og overgrepene. Militærets plan om kontroll har ikke lykkes.

De fem dokumentarfilmene viser det harde livet i krig og konflikt, men er samtidig historier om motstand, overlevelse og verdighet i en befolkning som har levd med borgerkrig i mer enn 50 år. DVB ble forbudt etter militærkuppet og to reportere sitter fengslet. DVB fortsetter sin undergrunnsrapportering og sikrer at millioner av burmesere har daglig tilgang til redaksjonelt innhold via TV og internett. DVBs hovedkontor er i dag etablert i Thailand.

DVB arrangerte filmkonkurransen for å støtte dokumentarfilmskapere i Myanmar. Ti filmteam fikk et budsjett for å realisere sine filmideer. Teamene fikk grundig sikkerhetsopplæring i forkant. Filmene ble sendt på DVB TV høsten 2023, med avstemning og kåring av de beste filmene i desember. Fem av filmene presenteres nå for et internasjonalt publikum, med internasjonal premiere i Norge.

16:45: Visning av fem dokumentarfilmer

My notes to spring (Zero)

En demokratiforkjemper risikerer alt ved å bygge hjemmelagde landminer for å beskytte landsbyen sin i Sagaing mot det burmesiske militæret. Historien følger familien hans gjennom offer og tapperhet, og reiser spørsmål om hvor langt folk er villige til å gå i kampen for frihet.

Page Number 23: Yangon (Than Lwin Naing)

En poetisk skildring av byen Yangon to år etter militærkuppet 1. februar 2021 og de brutale aksjonene mot demonstranter i etterkant av kuppet. Filmen viser det stille opprøret mot militærregimet som syder under overflaten, og dokumenterer den alltid tilstedeværende frykten, samtidig som at den utforsker det vedvarende håpet og drømmen om frihet i befolkningen.

A revolutionary mother (Akkhayar)

En sterk skildring av en hardtarbeidende og målbevisst alenemor som driver en gård i Sagaing under den voldelige konflikten i Myanmar. Filmen formidler ofrene hun og barna hennes har gjort i kampen for demokrati og for å holde gården i gang, og viser vanskelighetene mange vanlige mennesker står overfor i landet.

Rachel (Nway Oo Ngal)

Den unge rekrutten Rachel gir alt i den væpnede kampen mot militærregimet. Som den eneste kvinnelige soldaten i sin enhet følger filmen henne gjennom et knallhardt treningsprogram på veien til å bli en erfaren soldat. Filmen skildrer hennes motivasjon for å velge livet som soldat i et territorium kontrollert av etniske væpnede organisasjoner.

Along the river (Maung Moe)

En dramatisk historie om krigen i Myanmar og konsekvensene for de som har blitt drevet på flukt. Filmen tar oss med på en emosjonell reise gjennom frykt og tap langs Salween- og Moei-elvene og gir et unikt innblikk i livet i leirene for internt fordrevne langs grensen mellom Thailand og Burma.

(Navn på filmskaperne er anonymisert av sikkerhetsgrunner)

18:00 Paneldebatt

Om den politiske situasjonen, de fem filmene og vilkårene for journalistisk arbeid i Myanmar etter militærkuppet i 2021.

Paneldeltakere:

Aung Kyaw, som har jobbet som journalist i DVB i ti år. Han ble arrestert, torturert og dømt til to års fengsel på grunn av sin dekning av militærkuppet, og løslatt i oktober 2022. Han flyktet umiddelbart til Thailand og er nå bosatt i Drøbak med familien.

Turid Rogne er filmskaper og har fulgt medielandskapet i Burma og DVB siden 2006. Hun har laget to dokumentarfilmer om DVB; den siste dokumenterte DVBs reise fra Oslo til Yangon, Myanmar i 2012.

Kristian Stokke er professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi på Universitetet i Oslo og forsker spesielt på rollen til folkelige bevegelsers rolle i forhold til reell demokratisering og konfliktløsning. Han er tidligere styreleder i Myanmarkomiteen.

Audun Aagre, tidligere leder for Myanmarkomiteen (moderator)

Nasjonalitet
Myanmar