CINEMA TEHRAN, OSLO #2: Ingen bjørner

Cinema Tehran, Oslo #2: Ingen bjørner

CINEMA TEHRAN, OSLO #2
Vega Scene 26.01.2022
NO BEARS (INGEN BJØRNER) Dir: Jafar Panahi (2022)
Panel Sevda Barazesh, Sharam Alghasi, Mahmoud Farahmand, Nama Jafari
Litteratur Nama Jafari
Mat Gilan Mat

Torsdag 26.01 18:30 // Vega 1 // KJØP BILLETT

CINEMA TEHRAN, OSLO skal bringe folk sammen gjennom kuraterte filmvisninger innenfor fiksjon og dokumentarfilm, litteratur, kunst, musikk, samtaler, og mat. CINEMA TEHRAN, OSLO vil utover Iransk film, litteratur, musikk og kunst kunne være et viktig sted for ytringsfrihet, religionsfrihet, likestilling, og frihet til å være den du er, basert på demokratiske verdier, og dialog.

NO BEARS (INGEN BJØRNER)

Ingen bjørner

NO BEARS skildrer to parallelle kjærlighetshistorier, den ene i storbyen og den andre i en liten landsby. I hver av historiene møter parene på en rekke utfordringer knyttet til maktmisbruk, tradisjoner og overtro fra det iranske samfunnet. Regissør Jafar Panahi står selv i sentrum av begge fortellingene, som regissør og observatør.

Jafar Panahi briljerer nok en gang med å lage en leken, humanistisk og samfunnskritisk film i en nærmest umulig situasjon, da han har hatt pålagt yrkesforbud som regissør fra iranske myndigheter siden 2010. I skrivende stund sitter Panahi fengslet i det beryktede Evin-fengselet i Teheran. INGEN BJØRNER vant hovedprisen Sølvspeilet under årets Film fra Sør og Juryens spesialpris under filmfestivalen i Venezia.

Filmen vises med engelske undertekster.

A masterpiece.

- ROLLING STONE MAGAZINE

A work of astonishment!

- ROGEREBERT.COM

A complex work of novelistic density, this is among the boldest and most accomplished statements from one of the world’s exemplary filmmakers...No Bears couldn’t be more powerful as a statement of ethical seriousness, tenacity and defiance towards the bears, real or imaginary, of fear.

- SCREEN INTERNATIONAL

When the definitive book on dissident filmmaking is written, it will have at least several chapters and a lengthy appendix dedicated to Iran’s Jafar Panahi…inventive Illuminating autofiction builds to a tragic new twist

– VARIETY

Før visningen blir det en litteraturopplesning fra Nama Jafari og panelsamtale med Sevda Barazesh, Sharam Alghasi og Nama Jafari.

PANEL

Sevda Barazesh

SEVDA BARAZESH (f. 1992) er journalist i Avisa Oslo, hvor hun har et særlig ansvar for å dekke Oslos mangfold. Hun har laget portrettserien "Norsk eller ikke norsk?" i forbindelse med «Norsk nok»-debatten i samme avis. Denne debatten resulterte i en bok redigert av Mala Naveen, hvor Sevdas kronikk også er publisert. Barazesh har bakgrunn fra internasjonale studier i New York og har en mastergrad i Midtøstenstudier fra London. Hun har også studert journalistikk i Norge og England, og jobbet med en reportasje i Aserbajdsjan i forbindelse med studiene.

Sharam Alghasi

SHARAM ALGHASI (f. 1966) er førsteamanuensis ved Avdeling for kommunikasjon, ledelse og markedsføring (SCLM) ved Høyskolen Kristiania. Alghasis forskning omfatter ulike temaer knyttet til medier og kommunikasjon, migrasjon og identitet i Norge og Europa. Spørsmål om integrering, multikulturalisme, nasjonalisme, transnasjonalisme, islam og samfunnsdebatten i Norge er blant spørsmålene han ofte setter søkelys på. I tillegg har Alghasi erfaring med strategisk kommunikasjon, spesielt i forhold til migrasjon og det norske politiske landskapet. Alghasis doktorgrad i sosiologi (2009) omhandler forholdet mellom iransk-norsk mediebruk og deres konstruksjon av identitet, og tilpasningsstrategier i det norske samfunnet. Alghasis siste bok er «Hvem er "vi" nå?», sammen med Elisabeth Eide og Anne Hege Simonsen.

Numa Jafari

NAMA JAFARI (f. 1982) er en iransk poet, forfatter og filmskaper som har blitt fengslet og torturert flere ganger for å forplikte seg til å skrive sannferdig og kjempe for retten til ytringsfrihet.

Nama Jafari er født i Tehran, Iran – han bor og arbeider i Norge, han kom til Norge i 2014 som ICORN fribyforfatter. Jafari arbeider per dags dato som skribent og kunstnerisk leder av Artnaal som er en podkast-serie med fokus på kunstneres prosesser knyttet til ytringsfrihet og personlige subjektive kunstnerportretter. I 2012 fullførte han filmskaperkurset instruert av Abbas Kiarostami (vinneren av Palme d'Or 1997), ved Karnameh Institute of Arts & Culture, Teheran, Iran. I 2018 hadde han manus og regi på kortdokumentaren In the search of that lonely word som ble vist på internasjonale festivaler.

Jafaris første diktbok, I am the funny son of Picasso (2007), var en av de første bøkene som ble forbudt å re-publisere under Mahmood Ahmadinejads presidentperiode. De fleste av bøkene til Jafari ble senere forbudt å publisere av regime i Iran, inkludert Freedom is the name of a girl with colored hair, French kiss me (2016) og Ayatollah Lapat som er en roman basert på dokumenter av seksuelle overgrep mot fanger i det iranske regimets fengsler. Jafari publiserte i hemmelighet Assemblage in solitary confinement (2009), en samling protestdikt og manuskripter som ble forfattet etter det 10. presidentvalget i Iran, i august 2010. Boken ble senere utgitt på nytt av Ketab Corp i 2011. En samling av diktene hans har også blitt utgitt i hemmelighet som en lydbok med tittelen Breaking down the wound’s corpse (2009). Hans siste diktsamling heter The Dead Mouth (2020), en bok som berører politiske temaer og emner som omhandler kjærlighet.

Utover hans kunstneriske virke så er han også kunstner-aktivist hvor han siden november 2007

Har drevet magasinet 3panj - The voice of independent literature of Iran (http://35anj.net). Magasinet har publisert verk av iranske dissidenter som ikke skriver innenfor rammene angitt av magasiner og aviser relatert til den islamske republikkens regime i Iran. Nama leder foruten dette nettstedet Filternet hvor han tilbyr programvare for iranere for å kunne passere filtrering, og gir dem sikre måter å få tilgang til gratis informasjon. Nama ble fengslet to ganger for sin deltakelse i de fredelige masseprotestene mot resultatene av det 10. presidentvalget i Iran, hvor han aktivt ledet offentligheten og artikulerte slagord. Sist gang han ble truet av den islamske republikken i Iran var i august 2013. Etter dette bestemte han seg for å forlate landet i all hemmelighet.

LITTERATUR

NAMA JAFARI vil lese fra sin siste diktsamling som heter The Dead Mouth (2020), en bok som berører politiske temaer og emner som omhandler kjærlighet. Nama Jafari er født 1982 i Tehran, Iran – han bor og arbeider i Norge. Han kom til Norge i 2014 som ICORN fribyforfatter. er en iransk poet, forfatter og filmskaper som har blitt fengslet og torturert flere ganger for å forplikte seg til å skrive sannferdig og kjempe for retten til ytringsfrihet.

MAT

GILAN MAT vil denne gangen lage mat fra den iransk-tyrkiske delen av Iran hvor filmen er innspilt. 100,- kroner per pers.

LENKER

facebook.com/cinematehranoslo

instagram.com/cinematehranoslo