De ultimate

7 hoder til elever ved Høyskolen i Kristiania er klistret på en turkis, sort og hvit plakat med påskriften De Ultimate

Utfordringen er gitt. Tekstene er ferdig skrevet. Klarer åtte avgangsstudenter å lage en ultimat forestilling av ny dramatikk på bare én uke?

19. desember 2023 og 17. februar 2024 vil Vega Scene og Dramatikkens hus presentere De ultimate i samarbeid med Høyskolen Kristiania. Denne gangen er det skuespillerstudentene som skal lage forestilling, veiledet av Vega Scenes Line Heie Hallem.

Forestillingen 9. april presenteres i samarbeid med Oslo Nye Teater. Mer info kommer.

Dramatikerne som skal settes opp 19. desember er Erlend Rødal Vikhagen med "Byen av glass", og Kim Atle Hansen med "Fincel".

Om konseptet:

DE ULTIMATE er en serie forestillingskvelder laget av en liten gruppe skuespillere på Vega Scene. I løpet av kun én uke skal skuespillerne lage en helaftens forestilling, basert på 2 – 4 manus av norske dramatikere, som ikke tidligere er oppført. For å gjøre det hele litt mer tricky må de forholde seg til følgende dogmer:

  • En uke prøvetid
  • En forestilling
  • Må bruke scenerommet slik det står fra gang til gang (lyd og lys)
  • Eventuelle nye scenografiske elementer skal være gratis

DE ULTIMATE er et utstillingsvindu, hvor vi finstiller spotlight´n på norske dramatikere og tekstgullet de har hjemme i skuffen. Dette er en uhøytidelig lekeplass for alle som elsker teater. Vi har et mål om at manusene som oppføres skal plukkes opp av oss – eller andre teaterscener – og forvandles til komplette, helaftens kassasuksesser i fremtiden.

Medvirkende

Kuratert av Line Heie Hallem

Studenter fra Høyskolen Kristiania:
Tobias Berg Braathen
Regine Gude
Emanuel Amundsønn Klyve
Andres Holmberg Lurås
Tiril Marie Olsen
Frida Østby Pedersen
Rebecca Josefine Rønning Sandnes

Dramatikerne

Portrett av Kim Atle Hansen

Kim Atle Hansen er dramatiker og skuespiller. Han har blant annet skrevet stykkene Buy Nothing Day, som ble spilt av en rekke DUS-grupper rundt om i verden, Sensurert på Det Norske Teatret og Skilpadder hele veien ned på Kilden Teater. Han har også skrevet episoder for Helt Perfekt og er serieskaper for Krypto Kings. Som skuespiller har han medvirket i de fleste produksjonene til Susie Wang.

Fincel er et stykke skrevet i 2018, da man begynte å snakke om incel-kulturen i den offentlige debatten. Den er et tenkt scenario om hva som skjer dersom staten driver aktivt forebyggende arbeid gjennom å fjerne definisjonsmakten til unge menn som er vurdert til å være i risiko for å bli radikaliserte og voldelige misogynister. Man er jo ikke incel hvis man får ligge med noen.

Portrett av Erlend Rødal Vikhagen

Erlend Rødal Vikhagen (1991) har bachelorgrad i skuespillerfag og teaterproduksjon fra Nord Universitet (2016) og har siden endt utdannelse drevet kompaniet Framifrå teater sammen med Håkon Thorstensen Nielsen. I tillegg har han vært ansatt som skuespiller ved blant annet Brageteatret, Unge Viken teater, Riksteatret og Oslo nye teater. Erlend jobber også frilans som regissør og dramatiker.

Byen av glass ble utviklet gjennom Unge Viken teaters debutantprogram for unge dramatikere og var i 2023 én av tre vinnertekster under Norsk Dramatikkfestival.

Om Byen av glass:
Fra en dag til en annen dukker det opp en mur. Plutselig. Ingen vet hvordan den kom dit, eller hvorfor. Muren sperrer en hel by fra resten av verden. De som forsøker å klatre opp og ut, blir skutt. Byen av glass består av situasjoner og samtaler fra hele byen i et helt år. Vi følger de innesperredes liv og ser hvordan mennesket opptrer i pressede situasjoner. På godt og vondt.

Portrettbilde av skuespiller Line Heie Hallem i sort/hvitt på turkis bakgrunn. Hun har løst krøllete blondt hår og pannelugg.

Line Heie Hallem er prosjektleder for De Ultimate.
Hun har sin utdanning Kunsthøgskolen i Oslo og har jobbet som freelanceskuespiller i snart 20 år. Hun har spilt store roller ved blant annet Teatert Vårt i Molde, deWangen produksjoner, Nordland Teater og Teater Innlandet. Hun har også vært ansatt ved Theatre Junge Generation i Tyskland og spilt i New York med Robert Willsons «Peer Gynt». I 2017 spilte Hallem piloten i forestillingen «Rekyl» og var nominert til Heddapris for beste skuespiller, hun ble også nominert til Teaterkritikerprisen for samme rolle. Hallem har siden 2017 vært ansatt ved Vega Teater og har bl.a. spilt i Robin faller, eggs ´n bakey, Vi er Hausmanns gate og Goliat. Hun hadde også regi på den kritikerroste forestillingen Manning er fri.

Har du et manus i skuffen som du vil vi skal se på? Send en e-post til Line Heie Hallem på line@vegascene.no.

Tidligere dramatikere som har medvirket er:

Trine Wollan: Alt som vanlig
Mona Huang Høvik: Simone
Aleksa Okanovic: Kool Kool Kina
Johannes Wiggen K.: Episoder
Simon Stranger: Mare Nostrum
Brynjulf Jung Tjønn: Og hente heim døde dyr
Mikkel Bugge : Verga
Liv Heløe : Susann
Fredik Høyer : Bjørnene
Caroline Malling Jørgensen : THE WAVE OF SHIT
Marta Huglen Revheim : Bestefarstolen
Fredrik Brattberg : Pil-og buegutten
Oda Fiskum : Domen
Malmfrid Hallum : Leieboeren«Det er et prisverdig prosjekt å presentere ny norsk dramatikk på en slik enkel og ujålete måte – all honnør både til De ultimate, Dramatikkens hus og Vega scene. Det er bare å glede seg til De ultimates neste stunt og håpe at de når målet sitt om å sette verdensrekord i å presentere ny norsk dramatikk. Og så kan vi håpe på at teatrene får med seg at denne dramatikken finnes og velger å sette opp dette i stedet for å sette opp nok en dramatisert populær roman.» - Elin Lindberg