Jerusalem – den glemte okkupasjonen

Jerusalem – den glemte okkupasjonen

Rania Elias var en av grunnleggerne av Yabous Cultural Centre i Jerusalem. Etableringen av sentret var dels en politisk strategisk handling for å ta til motmæle mot den israelske «slow transfer»-politikken som søker å presse samtlige palestinere ut av Jerusalem, dels et kunstnerisk og kulturelt ønske om å løfte frem Palestinas rike kulturarv og mangfoldige kontemporære kunstscene.

Helt siden 1990-tallet har Elias arbeidet med å bygge en levende arena for palestinsk kunst og kultur i Jerusalem. Dette har satt henne i israelske myndigheters søkelys. I foredraget kontekstualiserer hun bakgrunnen for sin rolle i teaterforestillingen Revolusjonens løfte.

Etter foredraget blir det samtale med Rania Elias og Geir Kjell Andersland fra PIM - Kampanjen palestinske barn i militære fengsler, ledet av Line Khateeb, leder for Palestinakomiteen Norge.

Rania Elias (f. 1971) er kulturprodusent, tidligere direktør (1998–2022) for Yabous Cultural Centre i Jerusalem og en markant aktørene innenfor kulturfeltet i Palestina. Elias kommer fra Betlehem (Vestbredden), men bor i dag i Jerusalem sammen med mann og barn. Som Vestbredden-palestiner nektes hun i utgangspunktet å reise til Jerusalem (eller andre steder i området utenfor den israelske separasjonsmuren), men Israel har innvilget henne oppholdstillatelse på grunnlag av familiegjenforening med ektemannen Suhail Khoury, som kommer fra Jerusalem. Denne oppholdstillatelsen kan når som helst bli trukket tilbake.

Som mange andre palestinske kunstnere og kulturarbeidere befinner Elias seg under et særskilt press fra israelske myndigheter. Både Elias og Khoury, som er direktør for Edward Said National Conservatory of Music, ble arrestert og avhørt senest i juli 2020. I oktober 2022 stormet israelske styrker inn i hjemmet deres og arresterte den 16 år gamle sønnen deres, Shadi. Han tilbrakte 41 dager i varetekt og ble utsatt for tortur.

Jerusalem – den glemte okkupasjonen.

Foredrag med kulturprodusent Rania Elias

Med: Rania Elias, kulturprodusent og medgrunnlegger av Yabous Cultural Centre i Jerusalem

Støttet av Fritt Ord og Norsk Kulturråd

Arrangementet finner sted i samarbeid med HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival og Motforestillinger.