Klasserommet

KLASSEROMMET liggende plakat

«Vi var 24 elever. Vi hadde samme lærer i alle fag. «Frøken» var rundt 60 år, myndig, autoritær. Hun krevde disiplin, og brukte raseriet som våpen mot uønsket oppførsel. Vi tilbrakte skoletida i et klasserom der frykt og skam fikk vokse».

KLASSEROMMET av Cirka Teater med skuespiller Anne Marit Sæther og musikerne Erlend Smalås og Martin Smidt. En musikalsk og delvis dokumentarisk fortelling fra det opprørske 60-tallet, der vi går inn i det lukkede klasserommets truende dynamikk og får oppleve at det finnes mange og ulike versjoner av sannheten om den gang da.

I KLASSEROMMET samles minner og bruddstykker av historier i et puslespill av en fortelling. Forestillingen er et frodig, fargerikt og delvis dokumentarisk tidsbilde av sårbare barn og deres lærer, en relasjon preget av makt og misbruk av makt. Skolegården og klasserommet er rammen rundt alt som skjer. Historiene oppleves fra barnas perspektiv, og fra det voksne reflekterende tibakeblikket. Men også «Frøkens» stemme får slippe til: På 60-tallet er sterke verdier på kollisjonskurs, og den autoritære lærerens verdier møter stor motstand. «Frøken» opplever en fullstendig omvelting av sin yrkeshverdag. På den andre siden av 60-tallet får barn og unge en helt ny plass i samfunnet, og lærerrollen omdefineres. ”Frøkens” grunnmur krakelerer.

Med levende musikk på scenen, fiffige fortellergrep og visuell lek med objekter og rom viser skuespiller Anne Marit Sæther oss hvordan kunstens kraft kan endre vårt forhold til historien.

Forestillingen fikk terningkast 6 i Adresseavisen, en strålende anmeldelse i Klassekampen. Ikke gå glipp av denne lille perlen fra et av landets mest erfarne teaterkompanier!

MEDVIRKENDE:


Manus: Anne Marit Sæther
Manuskonsulent: Kjersti Haugen
Skuespiller: Anne Marit Sæther
Regi: Kjersti Haugen
Musikere: Erlend Smalås/Martin Smidt
Scenografi: Gilles Berger
Kostyme: Berit With
Lysdesigner: Eirik Torsethaugen
Produsent: Ingrid Bjørsnøs Kvam