Stille lys

Drama
2 t. 17 min.
To trær i en nydelig solnedgang

I samarbeid med MIRAGE er vi stolte over å invitere til mestermøte med Carlos Reygadas, en av våre tids mest originale og innflytelsesrike regissører og produsenter. 24 og 25. november presenterer vi to spesialvisninger (Post Tenebras Lux og Stille lys) og en mesterklasse med den meksikanske regissøren, og tar et dypdykk ned i hans utradisjonelle metoder, ideologi og visuelle tilnærming til film.

SILENT LIGHT + intro av regissør Carlos Reygadas

I STILLE LYS har Reygadas skrellet vekk det sensasjonspregede seksuelle som i hans to første filmer stod i veien for en filmkunstner med viktigere ting på hjertet. STILLE LYS er en vakker og langsom hyllest til de dype driftene i mennesket og en gave til de tålmodige av oss.

Om Carlos Reygadas:

Carlos Reygadas ble født i 1971 i Mexico City. Utdannet advokat med spesialisering i væpnede konflikter. Han arbeidet blant annet for den europeiske kommisjonen og var medlem av den meksikanske utenrikstjenesten. Mellom 1998 og 1999 laget Reygadas fire kortfilmer i Belgia, der han lærte seg film på egenhånd etter å ha blitt avvist fra filmskolen i Brussel. Hans første spillefilm Japón mottok blant annet hederlig omtale for Caméra d'Or Award ved filmfestivalen i Cannes i 2002. Inspirert av eksistensialistisk kunst og filosofi, kjennetegnes Reygadas filmer ofte ved å utforske åndelige reiser inn i hovedkarakterenes indre verdener, der temaer som kjærlighet, lidelse, død og livets mening utforskes. Sammen med blant annet Alejandro González Iñárritu og Amat Escalante er Reygadas blant de mest sentrale stemmene i det som blir omtalt som «den nye meksikanske filmen», og blir ofte omtalt som en provokatør og rebell som utforsker skjæringspunktet mellom film og virkelighet.

Siden hans debut med Japón (2002) har Reygadas også vunnet både Cannes Jury Price med Stille Lys (2007) og Best Director med Post Tenebras Lux (2012). Hans siste film Our Time (2019) var også i hovedkonkurranse i Cannes og har siden vunnet en lang rekke priser.

POST TENEBRAS LUX + Q&A | Fredag 24.11 - kl: 19.30

Vega Scene Sal 3

Etterfulgt av samtale med Carlos Reygadas om hans audiovisuelle approach og metode i samarbeidet med filmfotograf og resten av hans mini-crew tilnærmede dokumentariske måte å jobbe på.

Samtalen modereres av Egil Håskjold Larsen (FNF) som etter rundt 30 timer i bil med Reygadas, knyttet til hans nye film, skal forsøke å skvise ut fornuft.

MESTERSAMTALE | Lørdag 25.11 - kl 16:00

Vega Scene Sal 1.

Et dypdykk i Reygadas utradisjonelle og kompromissløse tilnærming, ideologi og metoder.

Blir også vist et utvalg av hans kortfilmer. Ordstyrer og moderator er Silja Espolin Johnson (programsjef ved Kunstnernes Hus Kino).

Visningen er støttet av Norsk Filminstitutt og Foreningen Norske Filmfotografer

Spilletid
2 t. 17 min.
Regi
Carlos Reygadas
Skuespillere
Maria Pankratz, Elizabeth Fehr, Jacobo Klassen
Foto
Alexis Zabe
Manus
Carlos Reygadas
Nasjonalitet
Frankrike, Mexico
Produksjonsår
2007