Arkitekturfilm 2024

To kvinner i et slitent og slitt vindu

Velkommen til Arkitekturfilm Oslo. Programmet er lansert og billettene i salg.

Årets tema utforsker arkitektur og byrom som åsted og ramme for opprør, sorg og glede. Arkitektur og steder er som regel laget med intensjoner. Formgivningen skal oppfordre og avskrekke oppførsel og handlinger. Uansett intensjon, er arkitekturens kontrollerende natur til stede. Men opprør, sorg og glede er elementer som bryter opp kontrollen og forlanger utløp og utfoldelse. I møte med disse kreftene kan arkitektur og steder bli omgjort og omprogrammert. Filmene valgt i år viser arkitektur og steder der opprør, sorg og glede utfolder seg, men også hvordan disse kan prege arkitektur og sted.

Arkitekturfilm Oslo har siden oppstarten i 2016 vært en arena for å diskutere arkitektur både som byutvikling og kunst, og en døråpner til samtalen for de som liker å se film på kino. Arkitekturfilm Oslo eies og drives av ROM for kunst og arkitektur.

PROGRAM PÅ VEGA

Fredag 15. mars 17:30 | Bunker

En mann som går i en rund tunell

Regissør Jenny Perlin besøker mennesker som på hver sin måte fører et opprør mot samfunnsnormer. De har skapt sine egne verdener som er avskåret fra resten, i håp om å overleve ulike katastrofer, en slags kommentar på at deres originale verdener ikke svarer til deres forventninger.

Les mer og kjøp billett HER.

Lørdag 16. mars 13:00 | Concrete Forms of Resistance

En kvinne i et underjordisk rom

Paviljongen “Rachid Karami international fair” av Oscar Niemeyer skulle huse verdensutstillinger og trekke hele verden til Tripoli. Men krig brøt ut og menneskene i byen sørger over å ikke ha et ordentlig sted å samles.

Les mer og kjøp billett HER.

Lørdag 16. mars 17:30 | The Florida Project

En liten jente løper med regnbue bak

Moonie bor på et motell med moren. Her bor også andre barn i en tilværelse med sosiale utfordringer. Men det hindrer dem ikke fra å ha det gøy sammen. Den saturerte og lekne Florida arkitekturen er bakgrunnen der barna viser viljestyrken og glede, et slags opprør mot deres skjebne og en mislykket sosialpolitikk.

Les mer og kjøp billett HER.

Lørdag 16. mars 20:30 | Parasitt

Fire mennesker med mange pizzaesker

En villa blir åstedet for opprøret mot klasseskille og fattigdom, når familien Kim sammen bestemmer seg for å lure den velstående familien Park. I det store bildet, viser Bong Joon Ho også hvordan selve byen blir en scene der ulikhet utspiller seg.

Les mer og kjøp billett HER.

Søndag 17. mars 15:00 | Infinity According to Florian

Oversikts bilde av flere bygninger med bygningsarbeid og heisekraner

Arkitekten og kunstneren Florian Yuryevs stolthet “The institute of information” er under trussel fra en opportunistisk og usympatisk utbygger. Dokumentaren følger den svært gamle, men motstandsdyktige arkitektens kamp mot de store for å beholde byggets historie og integritet.

Les mer og kjøp billett HER.