Drama på grensen

Lost in the horison teaterforestilling med informasjon om forsnakk torsdag 8. juni kl 18:00. Bilder av panelet; Bente S. Andersen, Bjarge Schwenke Fors, Katinka Rydin Berge

Velkommen til førsnakk torsdag 8. juni kl 18:00 i Snackbaren i forbindelse med teaterforestillingen LOST IN THE HORIZON. Arrangementet er gratis, men ønsker du å se teaterforestillingen i etterkant så krever det billett.

Samovarteateret er et teaterkompani basert i Kirkenes, som utvikler scenekunst på grensen mellom Norge, Finland og Russland. Med sin unike kunstneriske arbeidsmetode i grenseområdet, har de i mange år vært en sentral aktør i Barentssamarbeidet - et samarbeid som etter invasjonen av Ukraina har fått store utfordringer.

Før teaterforestillingen LOST IN THE HORIZON 8. juni møtes Katinka Rydin Berge, kunstnerisk ledelse ved Vega Teater, Bjarge Schwenke Fors, sjef for Barents Instituttet og Bente S. Andersen til samtale om grensekunst og Samovarteaterets arbeid.

Finnes det noe som kan kalles typisk grensekunst? Hvordan lager Samovarteateret ny dramatikk som reflekterer de kulturelle, politiske og sosiale forskjellene i området? Hvilke utfordringer kommer med det å jobbe i en grenseregion? Hvordan blir framtiden - er det en unik æra i Barents som er over ?

Biografier

Bente S Andersen er utdannet skuespiller og sceneinstruktør. I1990 etablert hun Samovarteateret i Kirkenes/Girkonjárga. Andersen har gjennom hele sitt kunstnerskap kombinert scenekunst med et bevisst forhold til samfunnet rundt seg, menneskene og historiene som finnes i nord. Det har vært viktig for henne og Samovarteateret å skape møteplasser hvor forståelse, likeverd og respekt for hverandre og hverandres kultur og uttrykk har vært drivkraften. Hun står bak mer enn 60 scenekunstproduksjoner, gjerne i krysningspunktet mellom tekst, bevegelse, og musikk. Forestillingene er ofte flerspråklige og har turnert i Norge, Russland og Europa.

Bjarge Schwenke Fors er instituttleder ved Barentsinstituttet, UiT Norges Arktiske Universitet. Han er antropolog med grenser og grenseregioner som spesialfelt. I sine studier av grenser har Fors vært særlig opptatt av samspillet mellom det storpolitiske og det lokale. Fors har arbeidet mye med kultur og kunstneriske uttrykk i grenseområder. Han har gjort felt arbeid i Samovarteateret og skrevet om teaterets særegne grensedramatikk.

Samtalen ledes av Katinka Rydin Berge, kunstnerisk ledelse ved teateret på Vega Scene.