Bjørnene

bjørnene aftenposten

«Kanskje dette egentlig er en sekser på terningen, og jeg har ikke skjønt det ennå? » - terningkast 5, Aftenposten

«Oppriktig, leken og undrende ... Vega Scene har virkelig fått til noe med "Bjørnene» - Scenekunst.no

forsnakke bjørnene

Før siste forestilling av BJØRNENE inviterer vi til en forsnakk med kostymedesigner og scenograf Julia Wilde om hennes arbeid med forestillingen. Hun har strikket alt du ser på scenen, utover teknikken. Sammen med kunstnerisk leder Katinka Rydin Berge vil hun dele sine tanker om gjenbruk, ombruk, bærekraft og handlekraft i produksjon av scenekunst.

Forsnakken er gratis og åpen for alle. Den starter kl 18:00 og finner sted i Snackbaren. Forestillingen starter til oppsatt tid kl. 19:00.

Vi lever i en del av verden hvor ord sitter lett på tunga og handling ikke nødvendigvis er nødvendig. Men mellom alt prat - hvordan forholder vi oss egentlig til alt dette andre, alle disse andre, de der ute i verden, de på andre siden av byen, veien eller gangen?

Gjennom ni forskjellige episoder, som på hvert sitt vis berører bjørner, undersøker forestillingen hvordan vi kommuniserer, reflekterer og forsøker å finne mening i det som er annerledes enn oss selv. BJØRNENE er en refleksjon over – eller kanskje mer en manifestasjon av – en mellommenneskelig kollaps som kjennetegner tida vi lever i.

Dramatiker og poet Fredrik Høyer har laget en humoristisk, satirisk og ettertenksom tekst som rommer mange lag - og mange bjørner. Teksten ble skrevet i 2015 og er en reaksjon på en økende polarisering i samfunnsdebatten, og et forsøk på å forstå debattens språklige klima.

Forestillingen er skapt i en kollektiv prosess mellom ensemble og kunstnerisk team, er produsert av Vega Teater, og springer ut av vårt faste scenekunstprosjekt, De Ultimate.

Ensemble og kunstnerisk team: Numa Edema Norderhaug, Line Heie Hallem, Sebastian Skytterud Myers, Vilde Johannessen, Julia Wilde (scenografi/kostyme), Tobias Leira (lysdesign/ensemble), Suzanne Øfjord (inspisient/ensemble), Fredrik Høyer (tekst og musikk)

Klikk her for å lese digitalt program.

ENSEMBLE OG KUNSTNERISK TEAM

Tekst og musikk: Fredrik Høyer

FREDRIK HØYER er en norsk poet, dramatiker, artist og scenekunstner som har tatt plass på norske hovedscener de siste årene med prosjekter som blant annet Grønlandssutraen på Nationaltheatret og Indigo Englehår og I-Vi på Brageteatret. Han er også en halvdel av artistduoen Bendik Baksaas + Fredrik Høyer. Med sine ord i offentlige rom og satiriske skråblikk, har Fredrik Høyer markert seg som en markant ung stemme i norsk kunstliv. HØyer har skrevet manus og laget musikken til forestillingen.


Vilde Johannessen

VILDE JOHANNESSEN er utdannet skuespiller fra Nord universitet i 2017. Hun etablerte teaterkompaniet Feil Teater i 2015 og er i dag en av de kunstneriske lederne for kompaniet. Ved siden av å jobbe som skuespiller for blant annet Vega Scene, Teater Ibsen, Brageteatret og Teater Innlandet har hun regissert, skrevet og produsert en rekke forestillinger for Feil Teater. I 2021 og 2022 mottok hun Statens arbeidsstipend for nyutdannede kunstnere.

Sebastian Skotterud Myers

SEBASTIAN SKYTTERUD MYERS er utdannet skuespiller ved Nord universitet (tidligere HiNT). Han har vært ansatt ved bl.a. Riksteatret, Teater Innlandet og Turnéteatret i Trøndelag. I tillegg er han en av tre kunstneriske ledere for Feil Teater, der han har utviklet og medvirket i en rekke teaterproduksjoner siden kompaniets oppstart i 2015. Myers har vært ansatt som skuespiller ved Vega Scene siden januar 2020.

Numa Edema Norderhaug

NUMA EDEMA NORDERHAUG er musiker, sanger og skuespiller.

Han har tidligere medvirket i forestillingene Alt vi ikke sier (Unge Viken Teater, 2021), HiddenScars (Caféteatret, 2022), Farvann (Nationaltheatret/Vega Scene, 2020) og Jungelen (Oslo Nye Teater/Tigerstadsteatret, 2022).
TV, i utvalg: Helium (NRK/Fabelakiv, 2019), Blodtur (Netflix, 2020), Wisting (Cinenord, 2021), Kø (NRK/Concorde TV, 2021), Kristiania Magiske Tivoliteater (NRK/Monster, 2021), Side om side (NRK, 2022) og Blodsbrødre (TV2, 2022).

Line Heie Hallem

LINE HEIE HALLEM har sin utdanning Kunsthøgskolen i Oslo. Hun har jobbet som freelanceskuespiller i over 15 år. De siste årene har hun spilt store roller ved blandt annet Teatert Vårt i Molde, deWangen produksjoner, Nordland Teater og Teater Innlandet. Hun har også vært ansatt ved Theatre Junge Generation i Tyskland og spilt i New York med Robert Willsons «Peer Gynt». I 2017 spilte Hallem piloten i forestillingen «Rekyl» og var nominert til Heddapris for beste skuespiller, hun ble også nominert til Teaterkritikerprisen for samme rolle. Hallem har siden 2017 vært ansatt ved Vega Scene som skuespiller og regissør.

Kostymer: Julia Wilde

JULIA WILDE er utdannet Dipl. Designer for masker, spesialeffekter og parykker ved Kunstuniversitetet i Dresden, Tyskland. Nå studerer hun Kles-og kostymedesign på Kunsthøgskolen i Oslo. Scenografi og kostymer på BJØRNENE er en del av hennes utdannelse på KHIO.
De siste 14 årene har hun bl. annet vært ansatt som Maskør og Parykkmaker på Den Norske Opera og Ballett og jobbet freelance for Vega Scene, Nationaltheateret, Oslo Nye Teater, Nordland Teater og på film- og tv produksjoner.

Tobias

TOBIAS LEIRA er utdannet i lysdesign ved Dramatiska Institutet i Stockholm, der han gikk ut i 2008.Siden den gang har arbeidet med lys for scenekunst på en rekke teatre i Norge og Sverige. Innen dans og musikk har hans samarbeid med ulike kunstnere resultert i forestillinger som har turnert i inn- og utland.

Suzanne

SUZANNE ØFJORD er inspisient og utøver. Hun har utdannelse fra på Den Internasjonale Teaterskolen Jacques Lecoq i Paris, samt Drama og teaterkommunikasjon fra OsloMet. Hun jobber freelance som inspisient og historieforteller. Er medstifter av fortellergruppen StorySquad, hvor hun har vært med å produsere og medvirke i flere forestillinger i både inn- og utland siden 2018.