Før soloppgang

Før soloppgang

FØR SOLOPPGANG (1995) er den første filmen i Richard Linklaters hyllede romanse-triologi. Filmene er utgitt med ni års mellomrom, og i 2022 er det ni år siden den siste filmen ble lansert. Dette hedrer vi med å vise triologien i sin helhet, lørdag 3. desember. Det er 30 minutters pause mellom filmene.

Du må kjøpe billett til hver visning. Setene er unummererte, så du kan beholde setet ditt på alle visninger. Du kan selvfølgelig også bare se en av dem. Eller to av dem. Men vi anbefaler alle tre.

Den unge amerikaneren Jesse er på reisefot gjennom Europa når han på et tog møter på den vakre franske studenten Celine. Han skal av i Wien, mens hun skal ta toget videre til Paris. Etter å ha tilbragt de siste timene i hverandres selskap, stanser toget i Wien. De sier farvel med hverandre og Jesse går av toget. Historien kunne endt her før den hadde rukket å bli en historie, men Jesse løper tilbake og gir Celine et tilbud; -I stedet for at hun skal angre om 20 år, bør hun ta en sjanse og gå av toget i Wien sammen med Jesse for å tilbringe et døgn sammen før han må reise hjem til USA i morgen tidlig.

Den første filmen av Richard Linklater sin hyllede romanse-triologi viser en «forfriskende» historie om spontan kjærlighet mellom to unge fremmede, portrettert av Julie Delpy og Ethan Hawke. Kjemien som oppstår mellom de to karakterene, er det som drar publikummet tilbake til filmen igjen og igjen.

SE ALLE FILMENE:
KL. 19:15 FØR SOLNEDGANG (2004). Kjøp billett HER
Kl. 21:00 FØR MIDNATT (2013) Kjøp billett HER

Om regissøren
Richard Linklater er en selvlært manusforfatter og regissør fra Houston, Texas i USA. Han var blant de første og mest suksessfulle talenter som fremstod under den amerikanske uavhengige filmrenessansen på 90-tallet og er kjent for sine handlinger satt i periode på 24 timer. Linklater ga ut sin spillefilmdebut «It’s Impossible to Learn to Plow by Reading Books» i 1987, før han i 1990 fulgte opp med «Slacker» i 1990 som fort ble en favoritt på Sundance-festivalen i 1991. Senere har han fulgt opp suksessen sin med filmer som Before-triologien og Boyhood (2014).

Skrevet av Thea Kristine Strøm Almsbakken

Nasjonalitet
USA