Black History Month på Vega i oktober

BHM_Vega

I samarbeid med Black History Month Norway viser vi film hver tirsdag i oktober. Årets tema er «Kunsten å skape historie».

Black History Month er et internasjonalt konsept med opphav i USA. Carter G. Woodson startet bevegelsen fordi han ville utfordre storsamfunnets idé om at svarte ikke hadde historie av verdi. Dermed begynte han å samle inn, bevare dele svart historie og kultur i USA.

​​

Black History Month Norway er en årlig kulturfestival i oktober med fokus på den norsk-afrikanske diasporaens historie, kunst og kultur. Målet er dels å synliggjøre norsk-afrikanere og løfte fram forbilder, dels å spore opp, samle inn og bevare kilder til norsk-afrikansk kunst, kultur og historie.

Temaet for BHM 2023 er «Kunsten å skape historie». Som en del av dette vises det hver tirsdag i oktober film på Vega Scene, tre langfilmer og to kortfilmprogram. Kortfilmene retter søkelyset mot ulike typer historier og mot kunst og mennesker som skapere og formidlere av historie.

PROGRAM OKTOBER 2023

Chevalier

Chevalier

3.okt 18:30 // KJØP BILLETT
Chevalier følger fiolinisten, komponisten og fekteren som var sønn av en slavebundet kvinne og en fransk plantasjeeier. Han ble en del av kultureliten i det franske samfunnet som komponist og venn av dronningen Marie Antoinette, før han ble politisk engasjert og innledet et farlig kjærlighetsforhold.

Historier om Haiti og Benin

Black History Month Historier om Haiti og Benin

10. okt 18:30 // KJØP BILLETT
Visning av kortfilmene Madan Sara og Oppdageren av oppdagerne.

Viften

Viften

17. okt 19:00 // KJØP BILLETT
Regissør Fredrikke Aspöck og manusforfatter Anna Neye retter et skeptisk skråblikk mot danske idealer om egalitarisme i dette satiriske kostymedramaet satt til Danmarks ofte ignorerte tid som kolonimakt i de Vest-Indiske øyene.

Historier om minner, kunst og kulturarv

Balck History Month Historier om minner, kunst og kulturarv

24. okt 18:45 // KJØP BILLETT
Visning av kortfilmene Det finnes ingen naboer her, Muttererde og Regissøren.

Candyman (2021)

Candyman

31. okt 19:00 // KJØP BILLETT
Så lenge man kan huske har nabolaget Cabrini Green i Chicago blitt terrorisert av legenden om en overnaturlig drapsmann, med en krok istedenfor hånd, som dukker opp når de som tørr det sier navnet hans fem ganger inn i et speil.