Tyske filmdager 2023

En kollasje av bilder fra filmene som vises under Tyske Filmdager 2023

Tyske filmdager er tilbake på Vega Scene for andre år på rad. Også denne gangen er filmutvalget en bukett av sjangre, temaer og filmskapere fra det beste og mest interessante i ny tysk film.

Det var mange små og store suksesshistorier innen tysk film i år. På årets BAFTA- og Oscar-utdelinger var Edward Berger’s antikrigsepos Im Westen nichts Neues (All Quiet on the Western Front) en av de store vinnere. Den karismatiske skuespilleren Franz Rogowski har blitt en av de store navnene i europeisk arthouse-film og norske festivaler landet rundt viste alt fra tysk barnefilm til dokumentar.

Og nå, i slutten av november, når dagene er mørke og kalde, skal kinosalene på Vega igjen være hjem til et utvalg nye, tyske filmer som blir vist for første gang i Norge eller Oslo.

Filmdagene åpner mandag 27.november med regal underholdning og tysk skuespiller-royalty i SISI & I av regissør Frauke Finsterwalder, med Sandra Hüller (kjent fra Toni Erdmann og kinoaktuelle Fritt fall) i hovedrollen. Her får det klassiske kostymedramaet et moderne antrekk og mye svart humor når vi følger den legendariske keiserinne Sisi til Korfu hvor hun får oppleve frihet, kjærlighet og livets beruselse.

På onsdag, 29.november ønsker vi velkommen til kremen av tysk musikkbransje og historien om en av Tysklands mest sagnomsuste ranere i den nye filmen til stjerneregissør Fatih Akin, RHINEGOLD.

Filmdagene avsluttes på fredag 1.desember med et rørende, pulserende portrett av det skeive Berlin og hvordan byen har blitt et hjem til så mange som måtte eller ville forlate hjemlandet sitt i QUEER EXILE BERLIN. Til slutt er det på tide å gå undercover sammen med årets Sølvbjørn-vinner Thea Ehre i TILL THE END OF THE NIGHT. Om hun finner kjærlighet og ro i denne moderne thrilleren før rulleteksten begynner, gjenstår å se.

Billetter til alle filmene er i salg nå, sjekk ut hele programmet her:

27. 11 18:00
SISI & I

KJØP BILLETT HER

To kvinner i tidlig 1900-talls klær går over en hei

I denne humoristiske, moderne Sisi-filmatiseringen står grevinne Irma Sztáray i sentrum. Etter en omfattende utvelgelsesprosess blir Irma den nye hoffdamen til den snart 50 år gamle Sisi, som nå lever tilbaketrukket.

28.11 18:15
FRANKY FIVE STAR

KJØP BILLETT HER

Et barn holder en høne i armene. I bakgrunnen er det en innendørs trapp.

FRANKY FIVE STAR er en tragikomedie som med den nødvendige følsomhet beskriver en ung kvinnes søken etter seg selv.

28.11 20:45
THE FOX

KJØP BILLETT HER

En liggende mann smiler til en rev som står på brystet hans

Det harde livet som gårdsgutt får stor innvirkning på den unge Franz, og han blir mer og mer reservert. Under andre verdenskrig finner han en såret revevalp. Dyret følger ham til det okkuperte Frankrike.

29.11 18:15
ROXY

KJØP BILLETT HER

En mann sitter bak rattet i en taxi. Han ser desillusjonert ut.

Thomas Brenner er en drosjesjåfør i midten av 40-årene og liker sitt rolige liv. Iallfall inntil en gruppe østeuropeiske menn og kamphunden Roxy en dag setter seg inn i drosjen hans.

29.11 20:30
RHINEGOLD

KJØP BILLETT HER

To unge menn, den ene har armen kameratslig over skulderen til den andre

Basert på Giwar "Xatar" Hajabis selvbiografi "Alles oder Nix" gir denne biografifilmen et unikt innblikk i barndommen og de formative opplevelsene til et ikon i det tyskspråklige hiphop-landskapet.

30.11 18:15
WHAT YOU CAN SEE FROM HERE

KJØP BILLETT HER

En kvinne med en veldig stor hund står i døråpningen av en butikk

Selv om det ikke er mangel på underlige typer i landsbyen, har Selma sannsynligvis den underligste av alle egenskaper: Hver gang en okapi dukker opp i drømmene hennes, dør noen fra landsbyen i løpet av de neste 24 timene. Selma kan imidlertid ikke forutse hvem som blir rammet.

30.11 20:30
SOMEDAY WE'LL TELL EACH OTHER EVERYTHING

KJØP BILLETT HER

En ung kvinne i en dus kornåker

Dette er en stemningsfull film om en amour fou sommeren etter den tyske gjenforeningen. Den 18 år gamle Maria bor hos en fosterfamilie i Thüringen. Men et tilfeldig møte med Henner, en bonde fra nabolandsbyen, rister Maria ut av dvalen.

01.12 18:15
QUEER EXILE BERLIN

KJØP BILLETT HER

En mann i kjole står i en døråpning

Skeive mennesker fra hele verden har bidratt til å gjøre Berlin til det byen er i dag. Mange har forlatt hjemstedet sitt, noen frivillig, andre som en siste utvei. Denne filmen portretterer noen av disse menneskene.

01.12 20:30
TILL THE END OF THE NIGHT

KJØP BILLETT HER

En stående mann og en sittende kvinne, noen mennesker i bakgrunnen

En tysk film noir som gir sjangeren et moderne preg. Etter en narkodom løslates Leni fra fengsel før tiden mot at hun hjelper etterforskeren Robert i jakten på en langer.

I tillegg til filmprogrammet på Vega Scene, finnes det også et utvalg av syv andre filmer som kan strømmes gratis på tyskfilm.goethe-on-demand.de utover desember.

Filmdagene arrangeres av Goethe-Institut Norwegen i samarbeid med Vega Scene og German Films, og i partnerskap med Tysklands ambassade i Oslo og Østerrikes ambassade i Oslo.