Retrospektiv: Elsa Kvamme

Regissør Elsa Kvamme med skuespillerne under innspillingen av Fia og klovnene

I anledning av at regissør Elsa Kvamme har fylt 70 år i år viser Vega Scene et retrospektiv av noen av hennes filmer.

Portrett av Elsa Kvamme

Elsa Kvamme er en markant skikkelse i norsk kulturliv, som og har vært aktiv siden 70-tallet. Hun begynte som skuespillerelev ved det nå verdenskjente Odin Teatret, og startet siden Saltkompagniet, en av Norges første frie teatergrupper. Hun var en av de første i Norge som begynte med soloforestillinger og cabareter, før hun på 1990-tallet gikk på filmskole i New York. Hun har mottatt en rekke norske og internasjonale priser for sitt arbeid, inkludert Amandaprisen for beste manus (Fia og klovnene, 2004) og Gullstolen for beste dokumentar (Legenes krig, 2011).

Hun begynte arbeidet som dokumentarist for å finne ut mer om faren Elling Kvammes underfortalte krigsopplevelser. Hun har siden laget fem dokumentarer om historier tilknyttet nazismens grusomheter og de overlevendes dilemmaer (Tysklandsstudenter, En dame med hatt, Legenes krig, Trikken til Auschwitz, Ingen hverdag mer), før hun fikk behov for å fokusere på mennesker og aksjoner som har klart å skape motkrefter og utgjøre “en forskjell".

Dette ble en trilogi om motkrefter, som startet med Det umuliges kunst (2017), om den italiensk-norsk-danske teaterfornyeren Eugenio Barba og hvordan et lite teater kan bli et internasjonalt kraftsenter, og Opprørsskolen (2018), om Forsøksgymnaset i Oslo – et unikt eksperiment i forhold til å lære og utvikle demokrati i skolen. Og Sorry brødre, det ble meg (2019); om poeten og aksjonisten Jan Erik Vold.

PROGRAM:

4. april 18:00

Fia_og_klovnene_Kvamme70

FIA OG KLOVNENE

Fia synes alle er klovner untatt hun selv, moren og klovnen Bustric.

Visningen introduseres av regissør Elsa Kvamme og skuespiller Sergio Bini.

5. april 17:00

En eldre dame med en blomstrete hatt

EN DAME MED HATT

Om den jødiske modisten May Aubert, som flyktet til Sverige allerede 9. april, og smuglet 100 000 kroner i hatten for komme seg videre til «Camp little Norway». Å vende tilbake etter krigen ble likevel ikke så enkelt.

Visningen introduseres av psykolog og forfatter av boka «Vi snakket ikke om Holocaust», Irene Levin.

5. april 18:30

Trikken_til_Auschwitz_Kvamme70

TRIKKEN TIL AUSCHWITZ

Dokumentar om Samuel ("Sammy") Steinmann, gjenlevende norsk jøde som ble deportert til Auschwitz under 2. verdenskrig.

Filmen introdusers av Elsa Kvamme, som forteller om prosessen med å få laget filmen og følge Samuel Steinmann på den vanskelige tilbakereisen.

6. april 13:00

Opprorsskolen_Kvamme70

OPPRØRSSKOLEN

1967 åpnet Forsøksgymnaset i Oslo, som kanskje er det nærmeste Norge er kommet Harry Potters trolldomsskole. Men Forsøksgymnaset fantes i virkeligheten, og møtte det virkelige livets problemer og muligheter når ungdommer skaper en skole som de selv vil ha den.

Filmen introduseres av filmkritiker Einar Aarvig som skal snakke om gjensynet med opprørernes tid.

6. april 14:45

Det_umuliges_kunst_Kvamme70

DET UMULIGES KUNST

I 1964 startet den italienske innvandreren Eugenio Barba Odin Teatret i et tilfluktsrom i Oslo. I dag er de et av verdens mest kjente teatergrupper.

Visningen introduseres av teaterregissør Tor Arne Ursin fra Grenland friteater.

7. april 15:00

Sorry Brodre Kvamme70

SORRY BRØDRE, DET BLE MEG

Kan poesi flytte fjell? Om Jan Erik Volds livsprosjekt, den politiske litteraturen og inspirasjon.

Etter filmen blir det samtale om politikk og poesi med Dag Solstad, Jan Erik Vold og Elsa Kvamme.

7. april 17:00

Ingen_hverdag_mer_Kvamme70

INGEN HVERDAG MER

Ruth Maier kom til Norge fra Wien, som en av 100 kvoteflyktninger i 1939. Tre år senere blir hun arrestert, deportert og drept. Hvordan kunne dette skje, og hvorfor blir hun fortsatt husket?

Visningen introduseres av regissør Elsa Kvamme.

7. april 18:30

Legenes_krig_Kvamme70

LEGENES KRIG

Hvordan var det å gå tilbake til medisinstudiet med bevisstheten om at kjente professorer hadde vært med på å utvikle Hitlers raseteorier?

Visningen introduseres av journalist, dokumentarist og forfatter Odd Isungset.

7. april 20:00

Einars_forsvinningsnummer_Kvamme70


EINARS FORSVINNINGSNUMMER

Einars forsvinningsnummer er en roadmovie om de psykiske konsekvensene av å leve med en alvorlig sykdom og Einars strategier for å stimulere det som fortsatt er friskt.